Fik Meijer – Schoonheid voor het oprapen

Fik Meijer Schoonheid voor het oprapen recensie en informatie over de inhoud van dit boek over Romeinse kunstjagers en hun navolgers. Op 12 september 2019 verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum het nieuwe boek van Fik Meijer. Als titel heeft het boek Schoonheid voor het oprapen gekregen.

Fik Meijer Schoonheid voor het oprapen Recensie en Informatie

Nadat de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de recensie en waardering van het boek Schoonheid voor het oprapen, vinden. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van het boek van Fik Meijer over Romeinse kunstjagers en hun navolgers, Schoonheid voor het oprapen, lezen.

Fik Meijer Schoonheid voor het oprapen Recensie

Schoonheid voor het oprapen

Romeinse kunstjagers & hun navolgers

  • Schrijver: Fik Meijer (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Athenaeum
  • Verschijnt: 12 september 2019
  • Omvang: 280 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Waardering:

Inhoud Schoonheid voor het oprapen

Zegevierende veldheren namen de fraaiste beelden mee naar Rome en toonden die in triomfrochten aan het volk. Bij sommige senatoren ging hebzucht boven staatsbelang. Sommigen moesten zich daarvoor zelfs bij de rechtbank verdedigen. De beruchtste Roemeinse kunstrover is Gaius Verres, van wie Cicero een onthutsend beeld schetst.

De Romeinse elite betaalfde grof voor Griekse kunstobjecten. Sommige collecties waren beroemd. Talloze voorwerpen werden per schip naar Rome gebracht, maar een aantal heeft zijn bestemming nooit bereikt. Onderzoekingen op de zeebodem vertellen verhalen over exorbitant dure sculpturen, maar ook over gemengde ladingen met kunst voor liefhebbers met een kleine beurs.

Het Romeinse Rijk ging ten onder, maar de praktijken van toen keerden terug. Napoleon bracht roofkunst uit Italië naar het Louvre. Kunstenaars, architecten en gefortuneerde liefhebbers kochten vazen en beelden uit Italië en Griekenland – en overschreden daarbij soms de grenzen van het onbetamelijke. De discussie over ‘kunstrovers’ gaat tot op de dag van vandaag door.

Bijpassende Boeken en Informatie