Frank Wieland – Het proces

Frank Wieland Het proces, Een rechter over de zaak Holleeder. Op 19 oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij Ambo | Anthos het boek van Frank Wieland die rechter was in de zaak van Willem Holleeder. Naast informatie over de inhoud van het boek kun je hier de boekbesprekingen en recensie vinden van het boek Het proces van rechter Frank Wieland.

Frank Wieland Het proces

Frank Wieland is geboren in 1949 in de Zuid-Hollandse provinciestad Gorinchem. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht waar hij ook afstudeerde. Na zijn studie ging hij aan de slag als advocaat. In 1985 werd hij advocaat in Groningen. Waarna hij zijn carrière vervolgde om uiteindelijk in 2007 rechter in Amsterdam te worden.

Zonder twijfel is het de meest geruchtmakende rechtszaak waarbij hij als rechter betrokken was die van de Amsterdamse crimineel Willem Holleeder en bovendien ook zijn laatste. Samen met twee andere rechters veroordeelde hij Willem Holleeder tot levenslang. Een uitspraak die in hoger beroep bekrachtigd werd.

Als rechter was Frank Wieland, binnen de mogelijkheden die de rechtsstaat biedt vrij open richting de media en de pers. In het hier beschreven boek kijkt hij terug op de zaak Holleeder en biedt de lezer inzicht in hoe een rechter een spraakmakende rechtszaak beleefd en ervaart. Daarnaast biedt het boek inzicht hoe een rechtszaak in Nederland beleefd wordt.

Frank Wieland Het proces

Het proces

Een rechter over de zaak Holleeder

  • Auteur: Frank Wieland (Nederland)
  • Soort boek: true crime, memoir
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Verschijnt: 19 oktober 2023
  • Omvang: 288 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook / luisterboek
  • Prijs: € 23,99 / € 12,99 / € 13,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek van rechter Frank Wieland over de zaak Holleeder

Een persoonlijk en uniek boek over de mens achter de rechter.

4 juli 2019 de Amsterdamse rechtbank legt Willem Holleeder een levenslange gevangenisstraf op voor het uitlokken van zes aanslagen. Bij die aanslagen, gepleegd tussen 2002 en 2006, zijn vijf mensen vermoord. Een van de drie rechters die tot dit vonnis komen is Frank Wieland, voor wie de zaak-Holleeder de laatste rechtszaak is voordat hij met pensioen gaat.

In Het proces blikt Frank Wieland terug op zijn leven en op zaken die hij in zijn lange carrière als rechter heeft behandeld. Hij gaat in op de positie van het slachtoffer, op onderwerpen als de belangstelling van de media, een eigen mening, wraking, zwijgrecht en op de vraag hoe het is om als rechter een levenslange straf op te leggen.

Het resultaat is een unieke inkijk in de wereld van het Nederlandse strafproces. Niet eerder lazen we hoe een rechter de verschillende aspecten van een rechtszaak beleeft – van de aanloop, het horen van de getuigen, pleidooi en requisitoir tot de uitspraak met de veroordeling.

Bijpassende boeken