Recensie Griet Op de Beeck Kom hier dat ik u kus

Recensie Griet Op de Beeck Kom hier dat ik u kus

Recensie Griet Op de Beeck Kom hier dat ik u kus
Kom hier dat ik u kus is misschien wel het meest diep-pijnlijke boek, wat ik ooit heb gelezen, en tegelijkertijd zo echt en zo treffend, dat alleen een grootse schrijfster als Griet op de Beeck is, zich zo’n boek kan permitteren.

Kom hier dat ik u kus vertelt het verhaal van Mona, vanaf haar vroege jeugd tot net na de dood van haar vader. We mogen vanaf het begin van het boek meelezen met Mona’s gedachten. Prachtig hoe Griet op de Beeck op deze manier de jonge Mona voor ons als lezer tot leven wekt – schokkend herkenbaar soms, al die onuitgesproken gedachten en vragen. Omdat we meelezen met Mona’s gedachten, is haar karakter al meteen van een treffende authenticiteit en eerlijkheid, die niet anders kan dan raken.

Kom hier dat ik u kus is prachtig en tergend pijnlijk boek
Als Mona 10 jaar is en haar broer Alexander 6, komt hun moeder om bij een auto-ongeluk. Vader overleeft het ongeluk en komt al vrij snel thuis met “een nieuwe mama”, Marie. Marie, die zichzelf eigenlijk gedraagt als een kind, heeft een enorm effect op het hele gezin. Ze wordt door iedereen zoveel mogelijk ontzien, waardoor de gezinsleden leven als acteurs en de kinderen al jong een zware verantwoordelijkheid voelen. Marie krijgt ook nog een eigen kind, Anne Sophie. In het tweede deel van het boek lezen we hoe het Mona vergaat, als ze het huis uit is en als dramaturg werkzaam is. Mona krijgt een relatie met Louis, een relatie waarvan je je al snel afvraagt wat hier eigenlijk de aanvulling van is op haar leven. In deel 3 is Mona’s vader ziek geworden en krijgt ze – dat is heel verrassend – een inkijkje in haar vader’s gedachten- en leefwereld. Er komen onverwachte dingen aan het licht, die bepalend zijn voor Mona’s toekomst.

Een prachtig en tergend pijnlijk boek, over waarom mensen worden zoals ze worden, denken en voelen wat ze denken en voelen, niet in staat zijn te leven of te zijn wie ze nou eenmaal zijn. Het is een opluchting dat Mona dat uiteindelijk wel kiest voor zichzelf, voor het leven en dat ze haar hart gaat volgen en niet langer haar gewoontes.

– Titel: Kom hier dat ik u kus
– Schrijfster: Griet Op de Beeck (België)
– Soort boek: psychologische roman
– Verschenen: september 2014
– Uitgever: Prometheus
– Omvang: 381 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook / Luisterboek
– Prijs: € 19,95 / € 11,99
– Bijzonderheden: Boek van de maand bij De Wereld Draait Door
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Bijpassende Boeken en Informatie
– Griet Op de Beeck Boeken Romans Recensies en Informatie
Vlaamse Schrijfsters Boeken en Informatie