Hans Steketee – De Warnow ∗∗∗∗

Hans Steketee De Warnow recensie en waardering van dit boek. Op 24 september 2019 verschenen bij Uitgeverij Pluim het zeilboek over een schip, een man, een droom van Hans Steketee.

Hans Steketee De Warnow Recensie

Als journalist van NRC werd Hans Steketee in met berichten over de spoorloze verdwijning van het scheepje de Warnow. Ergens voor de kust van Noorwegen moet het slechts 12 meter lange schip zijn vergaan. Een zoektocht naar de Warnow leverde niets op. Het scheepje bleek spoorloos verdwenen. Wat bezielde schipper Arnoud en de opvarenden om zoveel risico te nemen? Hans Steketee heeft zich jarenlang beziggehouden met het beantwoorden van deze vraag.

De Warnow bleek een slechts 12 meter lange loodsboot die in de voormalige DDR is gebouwd en gebruikt. Arnoud Brinkman bleek na het vallen van het IJzeren Gordijn eigenaar te zijn geworden van het schip dat hij zelf opbouwde tot een zeilboot. Hij had de wens om als een soort van vrijbuiter aan boord te gaan leven, vrij van het keurslijf van de maatschappij. Samen met een aantal gelijkgestemden neemt hij het besluit om met de Warnow de zee op te gaan richting Noorwegen om het Noorderlicht te zien.

Hans Steketee De Warnow Recensie

Echter Brinkman zelf en ook zijn bemanning hebben nauwelijks zeilervaring en zeker niet op zee. Bovendien is de Warnow niet gemaakt om op open zee te varen en ongeschikt als zeilboot, de boot is te zwaar en beschikt niet over een kiel. Toch varen ze in 2013 uit. Het eerste deel van de overtocht richting Engeland levert al zeer grote problemen op. Motorpech en golven van vijf meter hoogte zorgen ervoor dat er bijna schipbreuk wordt geleden.

Een reddingsboot weet de Warnow uiteindelijk naar een haven te slepen. De meeste van de in totaal acht bemanningsleden geeft aan niet verder naar Noorwegen te willen. Brinkman besluit dan langs de kunt naar Schotland te varen om daarna weer terug te gaan naar Nederland. Aangekomen in de Schotse haven Stonehaven stappen vijf van de bemanningsleden van boord. En Brinkman neemt samen met zijn vriendin Tirza (haar tweelingzus gaat wel van boord) en een ander bemanningslid de beslissing om toch richting Noorwegen te varen waar ze uiteindelijk voor de kust spoorloos zullen verdwijnen.

Fascinerende reconstructie van een noodlottige zeiltocht

Hans Steketee heeft jarenlang onderzoek verricht naar de lotgevallen van de Warnow en haar bemanning. Hij schetst een boeiend portret van Arnoud Brinkman en andere bemanningsleden, bezoek alle belangrijke plaatsen die de Warnow heeft aangedaan tijdens de noodlottige reis en spreekt met mensen die tijdens de reis hebben kennisgemaakt met de opvarenden. Al dit onderzoek heeft geresulteerd in dit fascinerende en uitstekend geschreven journalistieke non-fictie boek. Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend) en een van de beste Nederlandse journalistieke boek van het decennium.

De Warnow

Een schip, een man, een droom

  • Schrijver: Hans Steketee (Nederland)
  • Soort boek: reisverhaal, zeilboek
  • Uitgever: Uitgeverij Pluim
  • Verschenen: 24 september 2019
  • Omvang: 303 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)
  • Recensie boek: Hans Steketee heeft jarenlang onderzoek verricht naar de lotgevallen van de Warnow en haar bemanning. Hij schetst een boeiend portret van Arnoud Brinkman en andere bemanningsleden, bezoek alle belangrijke plaatsen die de Warnow heeft aangedaan tijdens de noodlottige reis en spreekt met mensen die tijdens de reis hebben kennisgemaakt met de opvarenden. Al dit onderzoek heeft geresulteerd in dit fascinerende en uitstekend geschreven journalistieke non-fictie boek…lees verder >

Hans Steketee De Warnow bij De Wereld Draait Door

Op maandag 30 september 2019 is Hans Steketee te gast bij het tv-programma DWDD om over zijn nieuwe boek te spreken.


Bijpassende Boeken en Informatie