Herman Pleij – Oefeningen in genot

Herman Pleij Oefeningen in genot recensie en informatie over de inhoud van het boek over liefde en lust in de late Middeleeuwen. In januari 2020 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van historicus Herman Pleij.

Herman Pleij Oefeningen in genot Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Oefeningen in genot, het nieuwe boek van historicus Herman Pleij. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Daarnaast kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek van Herman Pleij over liefde en lust in de Middeleeuwen.

Herman Pleij Oefeningen in genot Recensie

Oefeningen in genot

Liefde en lust in de late Middeleeuwen

  • Schrijver: Herman Pleij (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: januari 2020
  • Omvang: 464 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering:

Flaptekst van het geschiedenisboek

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan. Eerst projecteerde men onder het mom van morele verontwaardiging woeste seks op karikaturale boeren.

Maar rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Het is bijna schokkend om te lezen hoe deze vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. De seksuele vrijwording leerde ook dat aanranden en verkrachten tot de hogere minnekunst behoorden. Was dat niet wat vrouwen eigenlijk wilden? Daarop volgde een repressie in de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria’s blote borst, de Hervorming dwong genot weer in het gelid van de voortplanting en verkrachting werd serieus vervolgd. Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier?

Bijpassende Boeken en Informatie