Herman Tjeenk Willink – Het tij tegen

Herman Tjeenk Willink Het tij tegen recensie en informatie over de inhoud van het boek over de democratische rechtsorde als fundament. Op 16 mei 2023 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van de voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en als vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink.

Herman Tjeenk Willink Het tij tegen recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Het tij tegen, De democratische rechtsorde als fundament.  Het boek is geschreven door Herman Tjeenk Willink. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud het nieuwe boek van Herman Tjeenk Willink.

Herman Tjeenk Willink Het tij tegen recensie

Het tij tegen

De democratische rechtsorde als fundament

  • Auteur: Herman Tjeenk Willink (Nederland)
  • Soort boek: non-fictie, politiek boek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 16 mei 2023
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 20,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het nieuwe boek van Herman Tjeenk Willink

Meer dan een halve eeuw was Herman Tjeenk Willink direct betrokken bij ontwikkelingen in en rond de overheid: als publieke ambtsdrager, als maatschappelijk bestuurder, als kritische beschouwer. Hij werd niet moe erop te wijzen dat de overheid in haar beleid én functioneren moet voldoen aan de eisen van democratie en recht. Die bieden burgers zekerheid: de zekerheid dat ieder zijn zegje kan doen en wordt gehoord, de zekerheid dat ieder gelijk is voor de wet en rechtsbescherming geniet, de zekerheid dat de overheid zegt wat zij doet en doet wat zij moet doen.

Door de dominantie van het geld als ijkpunt voor beleid en het managementdenken zijn die zekerheden gestaag uitgehold. Dáártegen komen burgers – terecht, en niet voor het eerst – in opstand. Juist nu ingrijpende veranderingen nodig zijn, ontbreken vertrouwen en draagvlak. In Het tij tegen gaat de auteur na hoe het zover kon komen, en vooral wat eraan te doen valt, en door wie.

Minister van staat Herman Tjeenk Willink (Amsterdam 23, januari 1942) was onder meer voorzitter van de Eerste Kamer, vicepresident van de Raad van State en meermalen kabinetsinformateur. Hij publiceerde recentelijk de boeken Groter denken, kleiner doen (PrinsjesBoekenPrijs 2019) en Kan de overheid crises aan?. In 2022 ontving hij de PrinsjesPrijs vanwege zijn bijzondere betekenis voor het parlement en de democratie in Nederland.

Bijpassende boeken en informatie