Hier is het gebeurd Duitsland

Ad van Liempt en Rolf Baas en Hier is het gebeurd Duitsland recensie en informatie over de inhoud van het boek over de Tweede Wereldoorlog. Op 21 maart 2023 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het boek over 50 plekken in Hitlers Duitsland om bij stil te staan, geschreven door Ad van Liepmt en met foto’s van Rolf Baas.

Hier is het gebeurd Duitsland recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Hier is het gebeurd Duitsland, 50 plekken in Hitlers Duitsland om bij stil te staan. Het boek is geschreven door Ad van Liempt en de foto’s zijn van Rolf Baas. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud het nieuwe boek over Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hier is het gebeurd Duitsland recensie

Hier is het gebeurd Duitsland

50 plekken in Hitlers Duitsland om bij stil te staan

  • Schrijver: Ad van Liempt (Nederland)
  • Fotograaf: Rolf Baas
  • Soort boek: geschiedenisboek, fotoboek
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 21 maart 2023
  • Omvang: 176 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 29,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek over Hitler Duitsland

Het plein waar de nazi’s boeken van joodse schrijvers verbrandden; de kelder waar meer dan 13.700 gehandicapten werden vergast om dat hun leven zinloos werd geacht; het landhuis waar propagandaminister Goebbels zijn rede schreef die opriep tot de ‘totale oorlog’; het perron waar 50.000 Duitse joden in de treinen stapten die naar de vernietiging leidden. Deze historische plekken in Hitler-Duitsland, en nog 46 andere, vormen het boek Hier is het gebeurd van schrijver Ad van Liempt en fotograaf Rolf Baas, dat in maart verschijnt bij uitgeverij WBOOKS.

Onbekende en bekende historische plekken
Twee jaar geleden verscheen een soortgelijk boek van dit duo over 50 historische plekken in Nederland, over de gebeurtenissen die zich daar hadden afgespeeld. Het nieuwe boek heeft veel meer research gevergd. Er zitten nogal wat locaties bij waar in Nederland, en zelfs in Duitsland, weinig tot niets over bekend is. Plaatsen bijvoorbeeld waar zich gruwelijkheden hebben afgespeeld, zoals de Köpenicker Bloedweek, of de verbranding van meer dan duizend uitgeputte gevangenen in een boerenschuur in Gardelegen. Maar ook plaatsen waar mensen, ondanks het gevaar van meedogenloze bestraffing, in verzet gingen, zoals de hal van de Münchense universiteit waar Hans Scholl en zijn zusje Sophie anti-Hitler-pamfletten rondstrooiden. Of de preekstoel van de St. Lambertikerk in Münster waar bisschop Clemens August von Galen openlijk protesteerde tegen de moord op duizenden gehandicapten. Ook de vervolging en vernietiging van de joden komt in verschillende hoofdstukken aan de orde, zoals de Kristallnacht van 1938 (aan de hand van de synagoge van Essen die zich niet liet verwoesten) of de Wannseeconferentie in Berlijn waar het nazikader de logistiek van de genocide uitvoerig besprak.

Mislukkingen van nazi Duitsland
Het boek Hier is het gebeurd brengt ook mislukkingen van de nazi’s uitvoerig in beeld. Zoals Vogelsang, amper 30 kilometer van Zuid-Limburg, waar honderden jonge mannen moesten worden opgeleid tot toekomstige leiders in het nazirijk – er is daar nooit iemand afgestudeerd. En ook het eiland Rügen waar een vakantieflat van vijf kilometer verrees, waar tijdens de oorlog nooit een Duitser vakantie heeft kunnen vieren. Pas de laatste jaren komt het toerisme er op gang.

In hun boek constateren Baas en Van Liempt ook dat de herdenking van Sovjet-slachtoffers sinds de Russische inval in Oekraïne op een laag pitje is komen te staan. Zo heet de plek in Berlijn waar in mei 1945 de Duitse capitulatie werd getekend niet langer Duits-Russisch Museum, maar Museum Berlijn-Karlshorst. Er wappert nu geen Russische maar een Oekraïense vlag. Datzelfde is het geval bij de gedenkplaats voor vele duizenden vermoorde Russische krijgsgevangenen in het plaatse Zeithain.

Over het boek en de podcast-serie
Via de geschiedenis van vijftig plekken geeft Hier is het gebeurd een opvallend en vaak onbekend perspectief op wat er tijdens de Hitlertijd in Duitsland allemaal gebeurde en hoe dat al dan niet wordt herdacht. Naast het boek verschijnt er een zesdelige podcast serie, die wordt gepresenteerd door Margriet Vroomans en waarin verschillende thema’s worden belicht, aan de hand van de verhalen uit Hier is het gebeurd.

Ad van Liempt was o.a. hoofdredacteur van NOVA en stond mede aan de wieg van Andere Tijden. Hij schreef talloze boeken, vooral over de Tweede Wereldoorlog.

Rolf Baas werkte lang als logistiek manager, tot hij zich omschoolde tot fotograaf, gespecialiseerd in landschapsfotografie. Zijn meest opvallende werk is te zien in Hier is het gebeurd.

Bijpassende boeken en informatie