J.K. Rowling Fantstic Beasts Recensie Boek

J.K. Rowling Fantastic Beasts and where to find them Recensie

Fantastic Beasts is het meest recent gepubliceerde werk van J.K. Rowling. Ze neemt je mee naar de tovenaarswereld van Harry Potter, maar dan zo’n vijftig jaar eerder. De Fabeldieren spelen, zoals de titel al verklapt, een grote rol.

Fantastic Beasts is een nieuw avontuur uit de tovenaarswereld

Newt Scamander is tovenaar, magiezoöloog en ontdekkingsreiziger. Als hij in New York een korte stop maakt, raakt hij verzeild in een bizar avontuur. Tovenaars mogen door gewone mensen, die in Amerika Niemagie worden genoemd, beslist niet gezien worden. Er heerst grote angst voor vervolgingen onder de magische mensen. In die omstandigheden raakt Newt zijn koffer vol magische wezens kwijt. Er ontsnappen er een paar en Newt wordt aansprakelijk gesteld voor de verwoestingen waar de stad door geplaagd wordt. Maar of die wel worden veroorzaakt door Newt zijn wezens… Newt zet alles op alles om zijn geliefde Fabeldieren terug te krijgen. Hij wordt hierbij vergezeld door tovenaars Tina en Queenie en Niemagie Jacob. En zo is er een nieuw tovenaarsavontuur door Rowling geschapen.

Trage start, verrassend einde

Fantastic Beasts kent een wat trage start. Je wordt erg langzaam mee genomen in de tovenaarswereld en de personages. Mogelijk draagt het feit dat het een filmscenario betreft hier ook aan bij. Ik moest daar in ieder geval erg aan wennen. Het doet veel fragmentarischer aan dan een boek. Het duurde ook even voordat ik ook echt iets kreeg met de personages. Harry Potter kent zoveel lagen, dubbele bodems en geheimen, dat Fantastic Beasts een beetje teleurstelde. Maar dat is misschien niet helemaal eerlijk. Een film is natuurlijk heel wat anders dan een zevendelige boekenreeks. Toch miste ik het wel. Juist die meerdere lagen en geheimzinnige motieven van personages, daar is Rowling goed in. Het einde brengt in ieder geval nog enkele van die verrassende plotwendingen en dat maakt een heleboel goed!

Fantastic Beasts eindoordeel

Verwacht geen nieuwe Harry Potter. En stel je in op het gegeven dat een scenario anders leest dan een boek. Als je dat doet, zul je Fantastic Beasts waarschijnlijk leuk leesvoer vinden. Een tikje rechtlijnig misschien, maar voldoende ingredienten om de lezer geboeid te houden. Het einde maakte voor mij toch wel veel goed. Een +++++ (zeer goed) boek.

J.K. Rowling Fantastic Beasts and Where to Find Them RecensieFantastic Beasts and Where to Find Them?

 • Schrijfster: J.K. Rowling ♀ (Engeland)
 • Soort boek: fantasy
 • Origineel: Fantastic Beasts and Where to Find Them?
 • Leeftijd: vanaf 13 jaar
 • Uitgever: De Harmonie
 • Verschenen: maart 2017
 • Omvang: 312 pagina’s
 • Uitgave: Paperback /  Gebonden Boek
 • Prijs: € 19,90 / €24,90
 • Inhoud boek: We gaan terug in de tijd: de magische wereld vijftig jaar vóór Harry Potter, de wereld van Fantastic Beasts. De spectaculaire film, met Eddie Redmayne in de hoofdrol, ging het afgelopen najaar wereldwijd in première en kreeg juichende kritieken. Het was tevens het debuut van J.K. Rowling als filmscenarioschrijver. Dit voorjaar verschijnt de complete Nederlandse tekst van dit scenario in boekvorm. 1926, New York. Newt Scamander, ’s werelds eerste (en waarschijnlijk enige) magiezoöloog, bezoekt de stad vanuit Engeland. Zijn liefde voor fabeldieren en andere magische wezens is grenzeloos. Maar zijn strijd om deze te beschermen neemt een alarmerende wending als een aantal dieren uit zijn koffer ontsnapt en in de stad opduikt. Hij gaat naar ze op zoek, daarbij geholpen door Tina Goldstein, een jonge Amerikaanse (voormalige) Schouwer die werkt voor het Magische Congres van de VS, haar onbezonnen zusje Queenie dat gedachten kan lezen en Jakob Kowalski, een veteraan (en een No-Maj), die eigenlijk alleen maar een bakkerij wil openen, zodat hij zijn geliefde babka kan verkopen. Maar dan duikt er een duister magisch wezen op dat niet uit Newts koffer afkomstig is en een ravage veroorzaakt in de stad…
 • Oordeel redactie: +++++ (zeer goed) Jolien Dalenberg
 • …Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie