Jeroen Koch Oranje in revolutie en oorlog Recensie

Jeroen Koch Oranje in revolutie en oorlog Recensie Waardering en Informatie. In 2018 is bij Boom Uitgevers dit vervolg op de vervolg op de drie zeer goed ontvangen en bekroonde koningsbiografieën van Willem I, II en III verschenen. Op deze pagina kun je de Jeroen Koch Oranje in revolutie en oorlog recensie, waardering en informatie over de inhoud van dit geschiedenisboek lezen.

Jeroen Koch Oranje in revolutie en oorlog Recensie

Jeroen Koch Oranje in revolutie en oorlog Recensie

Oranje in revolutie en oorlog is gebaseerd op de drie koningsbiografieën die ook bij Boom Uitgevers verschenen ter gelegenheid van tweehonderd jaar Nederlandse Oranjemonarchie. Koning  Willem I nam Jeroen Koch voor zijn rekening,  Jeroen van Zanten verzorgde Koning Willem II en Koning Willem III schreef Dik van der Meulen. Deze biografieën waren gebaseerd op nieuw onderzoek in Nederlandse en buitenlandse archieven. De levensverhalen van de drie koningen waren grotendeels onbekend. Volgens Jeroen Koch was er veel belangstelling uit het buitenland, zodat er behoefte ontstond aan een wetenschappelijke vertaling, samengevat  in één boek. Dat betekende dat de drie boeken omgevormd en ingekort moesten worden.  Dat moest het werk worden van één auteur en dat werd Koch. Het resultaat is een zevende deel van de oorspronkelijke tekst. Bovendien werden nieuwe elementen aan het boek toegevoegd. De geschiedenis begint dan ook bij een kleine burgeroorlog en de grote revolutie aan het eind van de 18e eeuw, waar Wilhelmina van Pruisen een prominente rol in speelde en eindigt bij – weer een Wilhelmina en weer een revolutie – in 1918.

Een echte historische pageturner

Het boek was voor mij een echter pageturner, ondanks de dikte. Uiterst boeiend beschrijft Jeroen Koch (en zijn medeauteurs) politieke intriges, het privéleven van de  stadhouder, de drie koningen en hun familie, hun schandalen,  dreigende oorlogen  en -revoluties in de context van de Europese gebeurtenissen. Je leest hoe Nederland na Napoleon afzakt van een Europese mogendheid naar een onbeduidend land dat blijft mokken om het verlies van België ten koste van de economie. Kostte het betrokken waarnemers in augustus 1830 luttele dagen om deze conclusie te trekken, koning Willem I zou er een decennium voor nodig hebben. 80.000 dienstplichtigen en beroepsmilitairen hield Nederland paraat. 10% van de mannelijke beroepsbevolking. Koch noemt dit terecht verstarring. Dan blijkt de held van Waterloo, Willem II, eigenlijk een landverrader te zijn met verkeerde vrienden, die koning van België had willen worden en zich tegen zijn vader afzette. En de halsstarrige, rechtlijnige, calvinistische vader? Die wilde in zijn nadagen een rooms-katholieke, Belgische hofdame van zijn eerste vrouw trouwen.

Natie van de koning of koning van de natie

Daarna speelde voortdurend de vraag of de natie van de koning is of de koning van de natie: het burgerkoningsschap. Tot 1830 viel het antwoord ondubbelzinnig uit in het voordeel van de vorst. Maar de revoluties in Frankrijk en België leidden tot een andere uitkomst. Onder leiding van Thorbecke regen de liberalen de koning in een keurslijf, dat grondwet heet. De koningen verzetten zich hevig, totdat Willem II in zeer korte tijd in 1848 overstag ging. Was hij bang voor een revolutie of was er meer aan de hand? Koch suggereert dat Willem II gechanteerd werd. Hij kon de boven en onderwereld niet geschieden houden. Met name de affaire met Petrus Jansen, een leegloper op zoek naar geld, zou wel eens een belangrijke rol gespeeld kunnen hebben bij dit  politieke besluit.

Een terechte Libris Geschiedenisprijs winnaar

Willem III werd niet voor niets koning Gorilla genoemd. Koch schildert hem als een man zonder manieren, die voortdurend “vocht”met zijn ministers. Zij waren niet naast, maar tegenover hem gesteld. Hij had een onverzadigbare behoefte aan aardse genoegens en plat vermaak. Hij liet prostituees uit Parijs komen, maar maakte ook gebruik van de diensten van de hofdames van zijn echtgenote.  Dat Nederland tijdens de Bismarck-oorlogen bijna meegetrokken werd in het geweld, doordat Limburg en Luxemburg deel uitmaakten van de Duitse Bond, is toch niet algemeen bekend. En dat onze Willem III Luxemburg wilde verkopen om  daarmee zijn persoonlijke schulden te kunnen betalen ook niet. Die schulden waren veroorzaakt door ene mevrouw Musard, een Amerikaanse violiste, die meer om haar uiterlijk dan om haar vioolspel furore maakte. De komst van Emma zou de onbehouwen Willem veranderen. En ook de monarchie zou een wat betere uitstraling krijgen. Het boek is ruim voorzien van kleurenafbeeldingen, veel noten met een literatuurlijst en een wat moeilijk leesbare stamboom. Het is een “must” voor iedereen die de roerige 19e eeuw wil begrijpen en daarmee ons koningshuis en de totstandkoming van Europa. De aanloop naar de twee wereldoorlogen begint al halverwege de 19e eeuw. Terecht werd de auteur de Libris Geschiedenisprijs toegekend. Jeroen Koch – Oranje in revolutie en oorlog is gewaardeerd met ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van Jos van Raan

Jeroen Koch – Oranje in revolutie en oorlog

  • Titel: Oranje in revolutie & oorlog
  • Schrijver: Jeroen Koch (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Boom Uitgevers
  • Verschenen: 2018
  • Omvang: 500 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Waardering: ★★★★★ (uitmuntend) Jos van Raan

Bijpassende Boeken