Jérôme Loubry – Toevluchtsoord

Jérôme Loubry Toevluchtsoord recensie en informatie over de inhoud van deze Franse thriller. Op 3 november 2020 verschijnt bij Uitgeverij Boekerij de Nederlandse vertaling van Le refuges de thriller van de Franse schrijver Jérôme Loubry.

Jérôme Loubry Toevluchtsoord recensie en informatie

Als de redactie het boek gelezen heeft, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de thriller Toevluchtsoord. Het boek is geschreven door Jérôme Loubry. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de thriller van de Franse schrijver Jérôme Loubry.

Toevluchtsoord is één van de meest originele, tragische, indringende thrillers die ik in lange tijd heb gelezen. Het grijpt je bij de strot, zaait verwarring en heeft een uitkomst die je niet kunt voorzien.

Duister, vreemd eiland

Als je het bericht ontvangt dat je grootmoeder is overleden en dat je haar spullen mag ophalen, wat zou je dan doen? Gaan waarschijnlijk. Maar wat als je die oma nooit gekend hebt? Omdat ze altijd op een verborgen eiland heeft gewoond? Sandrine krijgt de kans om die plek te bezoeken. Maar de plek heeft iets vreemds, iets duisters. Niemand kan van het eiland af. Of beter gezegd, dúrft van het eiland af.

Volledig onder het bloed treft inspecteur Damien een verwarde, jonge vrouw op het strand. Ze beweert van een vreselijk eiland te zijn ontsnapt. Alleen, niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.

Jérôme Loubry Toevluchtsoord Recensie

Vanwege de verschillende perspectieven in het eerste deel, duurde het even voor het verhaal me echt wist mee te nemen. Het is nogal fragmentarisch, de verbanden zijn wat lastig te leggen. De richting moeizaam te bepalen. Maar dat weet Loubry vrij snel vlot te trekken. Hij neemt je mee de wereld van Sandrine in. En haar oma. Er zit een aantal plottwists in die ik niet zag aan komen. De schrijver weet nieuwsgierig te maken, te verwonderen, je op het verkeerde been te zetten. Tragisch tot in de haarvaten, op zo’n manier dat het letterlijk je keel dicht knijpt. Mogelijk soms wat verwarrend. Maar dat komt goed, naarmate het verhaal vordert. Het enige waar ik me enigszins aan heb gestoord, is het ogenschijnlijke stopwoordje van Loubry: “de jonge vrouw’. Dat gebruikt hij zo vaak voor Sandrine (en hier en daar ook voor een ander personage), dat het afleidend was voor mij. Bijna stijlbreuk, omdat de rest prettig en goed is geschreven.

Uitstekende thriller waarin je steeds op het verkeerde been wordt gezet

Sommige boeken kun je niet weg leggen, omdat je móet weten hoe het zit. Je wilt de personages begrijpen. Dat is bij Toevluchtsoord ook het geval. Op het puntje van je stoel, zul je waarschijnlijk de bladzijdes omslaan. Af en toe met enige voorzichtigheid, omdat het verhaal soms zulke onverwachte wendingen neemt, dat het behoorlijk weet te choqueren. Toevluchtsoord is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Toevluchtsoord

  • Schrijver: Jérôme Loubry (Frankrijk)
  • Soort boek: Franse thriller
  • Origineel: Les refuges (2019)
  • Nederlandse vertaling: Saskia Taggenbrock
  • Uitgever: Boekerij
  • Verschijnt: 3 november 2020
  • Omvang: 336 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Prix Cognac de Meilleur Roman Francophone
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de thriller van Jérôme Loubry

De jonge journaliste Sandrine heeft haar grootmoeder nooit gekend. Als ze hoort dat de vrouw is overleden, wil Sandrine graag de plaats bezoeken waar zij vrijwel haar hele leven heeft gewoond: een eiland voor de Franse kust. Sandrine reist af naar het koude, grijze eiland en maakt kennis met de bewoners. Net als haar oma zijn zij in 1946 op het eiland komen wonen en nooit meer weggegaan.

Al snel realiseert Sandrine zich dat de bewoners een gruwelijk geheim bewaren. Er is destijds iets vreselijks gebeurd, en de bewoners zijn na al die jaren nog altijd doodsbang. Iets weerhoudt hen ervan het eiland te verlaten. Alsof ze gevangenen zijn… Steeds sterker vermoedt Sandrine dat ook zij slachtoffer is van deze dreiging. En dat die misschien ook een rol heeft gespeeld in de onfortuinlijke dood van haar oma.

Een paar dagen later krijgt inspecteur Damien Bouchard te horen dat er een jonge vrouw op het strand is aangetroffen, zwaar getraumatiseerd en onder het bloed. De vrouw, die Sandrine heet, beweert een vreselijke ontdekking te hebben gedaan op een eiland niet ver van de Franse kust.

Het probleem? Niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.

Bijpassende boeken en informatie