Joke van Leeuwen Hier Recensie ★★★★★ Waardering

Joke van Leeuwen Hier Recensie Waardering en Informatie. In april 2018 is bij Uitgeverij Querido de nieuwe roman van de Nederlandse schrijfster Joke van Leeuwen Hier verschenen. Op deze pagina kun je de Joke van Leeuwen Hier recensie waardering en informatie over de roman lezen.

Joke van Leeuwen Hier Recensie

Joke van Leeuwen Hier Recensie

Hier is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Van generatie op generatie lijkt het leven in het naburige dorp onveranderlijk. Mensen vieren er jaarlijks hun feesten en weten op die dagen wat ze moeten doen. Stamvader moet vervroegd met pensioen en weet niet meer wat hij moet doen. Dus gaat hij in bed liggen, Zijn lichaam dijt zo uit dat hij niet meer op zijn benen kan staan. Zijn zoon Brado timmert hem een nieuw bed  dat de halve voorkamer in beslag neemt. Nee, er hoeft geen dokter naar hem te komen kijken. Dat kan niet. Niet nodig. Nooit een ander, dus ook geen dokter vertrouwen. Wantrouwen is immers zijn werk.Jarenlang heeft hij consciëntieus zijn werk gedaan. Volgens de regels, opgelegd door hogerhand. Elk vermoeden van smokkelen werd opgemerkt door Stamvader. Vooral vrouwen op bijzondere wijze gecheckt op smokkelwaar.  Elke vreemdeling terug over de grens. Niet welkom. En ook was daar Hond. Die getraind moest worden met Bardo als lijdend voorwerp. Bardo vindt veiligheid bij zijn moeder Onna, maar zij wordt doodgereden door iemand uit het dorp wanneer hij 5 jaar is. Bardo heeft het niet makkelijk. Niet op school, niet thuis. Dan krijgt hij een vriend Jules, die hem mee naar huis neemt en hij ontdekt dat het leven er anders uit kan zien. Jules neemt hem mee naar een dorpsfeest en hij kijkt zijn ogen uit. Een wereld die hij niet kent. Maar het gaat later gigantisch mis tussen Jules en Bardo. En weer is hij alleen met Stamvader.

Hier is prachtig en inspirerend voedsel voor de ziel

Jaren later gaat Bardo alleen naar het dorpsfeest en ontmoet Mara, zijn toekomstige vrouw. Zij trouwen, er komt een kind dat zij Onna noemen, maar dat woord mag van Stamvader nier hardop worden uitgesproken wanneer hij in de buurt is. Ze noemen haar Kleine. Kleine, die licht brengt in het leven van allen. Mara werkt over de grens maar Stamvader vindt dat ze daar eigenlijk niets te zoeken heeft. Eigen krachten verhuren aan buitenlanders??? Wanneer Brado dat wil zegt Stamvader dat het onverantwoord is om je werkkracht aan het buurland te even, alleen maar om meer te verdienen, terwijl je daar als tweederangsmens behandeld zal worden en er in eigen land nog zo veel moet gebeuren. Brado moet in dienst. Steekt geen poot uit als een van zijn kamergenoten Kors gefileerd word door anderen. Hij wil wel maar durft niet. Bang voor de consequenties. Na diensttijd wordt Brado ook grenswachter. Daar aan de grens gebeurt iets onoverkomelijks tussen hem en Kors. Brado wordt invalide en afgeschreven door de staat. Mara die als maar hoopt de oude liefde terug te vinden in haar relatie met Brado stuit keer op keer op starheid en onmacht. Hoe gaat dit verder met die twee? Zullen zij elkaar weer vinden als zij in dezelfde wereld kunnen en durven leven?

Welke gevolgen hebben relaties voor je leven?

Het is zo knap hoe Joke van Leeuwen woorden heeft voor zoveel oerprocessen die nu eenmaal inherent zijn aan het leven, maar daar absoluut geen oordeel aan koppelt. Zij kijkt, observeert, schrijft op wat zij ziet en denkt. In Hier is het centrale thema, grenzen op allerlei niveau’s.  Zoals in de relatie tussen ouders en hun kind. In de relatie tussen gelieven. De gevolgen van deze relaties in de rest van je leven.  Het leven in je eigen straat, buurt, straat, dorp, stad of land. Hoe leef je daar? En wat als je er niet bij blijkt te horen? En wat als je daar niet precies aan mee kunt of wilt doen. Waar liggen grenzen. Wanneer hoor je erbij en wanneer juist niet? En Waarom dan? En wie bepaalt dat allemaal? Juist omdat Joke van Leeuwen op deze elementaire levenszaken geen antwoord heeft en zoekt, maar je tussen de regels in haar boek geconfronteerd wordt met ongemak, onmacht, vooroordelen, vreemdelingenhaat, vriendschap, liefde, licht, warmte, is dit boek naar mijn idee, voedsel voor de ziel. Wat een boek. Joke van Leeuwen – Hier is gewaardeerd met de maximale ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van Mieke Koster

Joke van Leeuwen – Hier

 • Titel: Hier
 • Schrijfster: Joke van Leeuwen (Nederland)
 • Soort boek: psychologische roman, sociale roman
 • Uitgever: Querido
 • Verschenen: 10 april 2018
 • Omvang: 231 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Prijs: € 18,99 / € 11,99
 • Waardering:  ★★★★★ (uitmuntend) Mieke Koster

Joke van Leeuwen Informatie

 • Volledige naam: Johanna Rutgera van Leeuwen
 • Geboren: 24 september 1952
 • Geboorteplaats: Den Haag
 • Discipline: schrijfster, dichteres, cabaretière
 • Genre: romans, verhalen, poëzie, kinderboeken

Bijpassende Boeken en Informatie