Jorryt van de Vooren – Door wilskracht zegevieren

Jorryt van de Vooren Door wilskracht zegevieren recensie en informatie over de inhoud van dit boek over sport in de Tweede Wereldoorlog. Op 7 april 2020 verschijnt bij Uitgeverij Balans dit geschiedenisboek van Jorryt van de Vooren.

Jorryt van de Vooren Door wilskracht zegevieren Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van Door wilskracht zegevieren, het boek over sport in de Tweede Wereldoorlog van Jorryt van de Vooren. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de dit nieuwe geschiedenisboek van sporthistoricus Jorryt van de Vooren.

Jorryt van de Vooren Door wilskracht zegevieren Recensie

Door wilskracht zegevieren

Sport in de Tweede Wereldoorlog

  • Schrijver: Jorryt van de Vooren (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek, oorlogsboek
  • Uitgever: Uitgeverij Balans
  • Verschijnt: 7 april 2020
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: Paperback

Flaptekst boek over sport in de Tweede Wereldoorlog

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar een paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis: de grote opleving van de Nederlandse sport tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sport verbroedert. Oorlog is haat. Sport is gezond. Oorlog is ellende. Sport is leven. Oorlog is dood. In alles zijn sport en oorlog niet met elkaar te verenigen en toch trok het voetbal in de Tweede Wereldoorlog wekelijks duizenden beoefenaars en tienduizenden bezoekers. Sportclubs groeiden als kool; in de zwaarste tijd uit onze moderne geschiedenis kende de Nederlandse sport een grote opleving. Zelfs ná de uitsluiting en deportatie van de Joodse leden.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar deze paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis. Hij beschrijft hoe sport werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen, als verzetsmiddel tegen de bezetter.

Van de Vooren verzamelde data en merkwaardige verhalen die een nieuw beeld geven over de mens in de oorlog: over voetbalclub Swastika met vooral Joodse leden – mét swastika op het shirt. Over de kampioen van het Kale Koppen Kamp in Tjimahi. Over de 25 Nederlandse Olympiërs die werden vermoord in een concentratiekamp. Over de gehandicaptensport, die ontstond als behandeling voor gewonde militairen. En over de vele monumenten en gedenkstenen voor sporters, die nog altijd overal om ons heen te vinden zijn.

Bijpassende boeken en informatie