Kester Freriks – De ooievaar

Kester Freriks De ooievaar Vogelserie deel 25 recensie en informatie over de inhoud van het vogelboek. Op 15 juni 2023 verschijnt het nieuwe deel in de onvolprezen vogelserie, deze keer over de ooievaar.

Kester Freriks De ooievaar recensie en informatie

Kester Freriks is op 24 oktober 1954 geboren in Jakarta in Indonesië. Toen hij drie jaar oud was verhuisde het gezin naar Nederland. Ook hier verhuisde het gezin meermaals waardoor Kester al op jonge leeftijd een soort van ontheemd gevoel bezorgde waarvan echo’s in zijn literaire werk zijn terug te vinden. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, Duits, filosofie en theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1977 debuteerde Kester Freriks met de verhalenbundel Grand Hotel Lebang waarna nog een flink aantal romans, non-fictie, dicht- en verhalenbundels en non-fictie zouden verschijnen. In de afgelopen jaren publiceert hij hoofdzakelijk boeken over de natuur of hieraan verwante onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het prachtige boek De valk uit 2008 en Grensverkenningen uit 2022, door de redactie gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

In zijn nieuwste boek dat in de onvolprezen reeks vogelboeken van uitgeverij Atlas Contact verschijnt staat de ooievaar centraal. In deze reeks is al een groot aantal mooie en boeiende boeken verschenen en De ooievaar behoort tot het beste in de reeks.

Op zeer boeiende wijze weet Kester Freriks de cultuurgeschiedenis van de ooievaar te beschrijven. En daarnaast gaat hij uitgebreid in op de succesvolle herintroductie van de soort in Nederland en reist hij de vogel achterna op belangrijke locaties in Europa. Maar wellicht het meest boeiende zijn de observaties die hij beschrijft over de vogels die leven in het gebied rondom het huis waar hij zelf woont bij het plassengebied de Rottige Meente in Friesland. Gedegen kennis van zaken, een mooie stijl en een boeiende wijze van vertellen en verbanden leggen zorgen voor een prachtig vogelboek dat gewaardeerd is met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Kester Freriks De ooievaar Vogelserie 25 recensie

De ooievaar

Atlas Contact Vogelserie 25

  • Schrijver: Kester Freriks (Nederland)
  • Soort boek: vogelboek
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschijnt: 15 juni 2023
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 24,99 / € 14,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het boek over de ooievaar

Een monologie van de meest opvallende en geliefde vogels van ons land en daarnaast is hij een krachtig symbool voor de veerkracht van de natuur.

Met zijn klepperende roep, zijn zwart-witte verenkleed en felrode snavel en poten is de ooievaar een van de opvallendste en meest geliefde vogels van ons weidelandschap. Ook als symbool is de ooievaar zeer populair, al in de Middeleeuwen was de uiver mascotte van de stad Den Haag. Verder kent iedereen de ooievaar natuurlijk als brenger van kindergeluk en als heraut van het voorjaar. Extra wrang daarom dat er in de lente van 1983 geen enkele wilde ooievaar meer in Nederland broedde. Dankzij een intensief fokprogramma broeden er nu weer meer dan duizend paren in ons land. Mede hierdoor staat de ooievaar symbool voor de veerkracht van de natuur. Natuur- en vogelschrijver Kester Freriks volgde ooievaars in Hongarije, de Elzas, Portugal en Spanje en zag hen bij Gibraltar wegzeilen over de Middellandse Zee naar Afrika. Hij volgt het ooievaarsleven van dichtbij, sinds hij in een huisje in Friesland woont, met broedende ooievaars op het erf. Ook put hij voor deze monografie uit fascinerende ooievaarsliteratuur door de eeuwen heen.

Bijpassende boeken en informatie