Laura Sebastian Ash Princess Recensie ★★★

Laura Sebastian Ash Princess recensie waardering en informatie over de inhoud van dit boek. Eind juli 2018 is bij Uitgeverij Young & Awsome het eerste deel van een reeks fantasyboelen van de Amerikaanse schrijfster Laura Sebastian Ash Princess verschenen.

Laura Sebastian Ash Princess Recensie

Laura Sebastian Ash Princess Recensie

Ik heb me al een paar keer afgevraagd of iemand vergeten is de titel Ash Princess te vertalen naar het Nederlands, aangezien de hoofdpersoon in het boek gewoon Asprinses genoemd wordt. Maar goed, het gaat natuurlijk niet om de voorkant. Ash Princess is het eerste deel van een Young Adult trilogie en tevens debuut van Laura Sebastian. Wat zal ik zeggen. Ik moest er even aan wennen. Ik moest er lang aan wennen. Maar wegleggen, dat ging ook niet. Sebastian heeft het vermogen om zó te schrijven dat de personages bijna tegenstaan, maar dat je móet weten hoe het ze vergaat.

Is een prinses dapper genoeg om in opstand te komen tegen de wrede Kaiser?

Thora, of beter gezegd Theodosia is de rechtmatige koningin van Astrea. Die titel brengt haar in het paleis van de Kaiser van Kalofaxië bitter weinig. Enkel slaag en beschimping. Na de verovering van de Kalofaxiers op de Astreanen, dient de Asprinses als trofee voor de wrede keizer. Telkens als de weinige mensen die nog over zijn van haar volk in opstand komen, laat de Kaiser haar publiekelijk afstraffen. Thora heeft geleerd om vooral “ja en amen” te zeggen en Theodosia ver en diep weg te stoppen. Maar maakt haar dat dan niet laf? En is zij het de overgebleven Astreanen, die hun leven als slaaf slijten, niet verschuldigd om iets te doen? Wie kan er helpen? Wie durft in opstand te komen tegen de Kaiser?

Gruwelijk wespennest met overal voelbare, bijna vervelende dreiging

Het heeft lange tijd geduurd, voor ik enige sympathie ging voelen voor de hoofdpersoon. Of eigenlijk, welk personage dan ook. Dat deed me realiseren hoe belangrijk het is voor mij om mee te kunnen leven en voelen met personages. En hoe fijn ik het vind als ik begrip voor hun daden op kon brengen. Ik geloof dat ik het zelfs fijn vind om een “kant” te kunnen kiezen. Ash Princess begint eigenlijk direct met flink veel politieke, wrede spelletjes. Het werkt benauwend en beklemmend, precies zoals Thora’s gouden kooi bedoeld is. Het was bijna onmogelijk om een kant te kiezen, laat staan sympathie voor een personage te hebben.

Toch kon ik het boek niet weg leggen. Het is zo’n smerig wespennest waarin Thora zich bevindt, dat ik erg benieuwd bleef naar hoe ze zich daar uit ging redden. Óf ze zich daar überhaupt uit kon redden.  Het zijn bijna onmogelijke keuzes die ze moet maken. En die keuzes leiden tot een cliffhanger waaruit een hoop dreiging af komt.

Hoe knap is het, dat je je personage zo klem zet, dat ze bijna geen goede keuzes kan maken? Waardoor je lezer (in ieder geval ondergetekende) het erg moeilijk krijgt mee te leven met haar. Maar dat je het boek tóch niet weg kunt leggen? Ik weet nog steeds niet of ik het tweede deel ook wil lezen. Of eigenlijk, weet ik dat wel. Ik kan niet anders. Net zomin als Thora een keuze heeft. Ondanks het wat moeizame begin, toch een zeer goed boek. Ik ben benieuwd waar deze trilogie eindigt. Laura Sebastian Ash Princess is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie van Jolien Dalenberg

Laura Sebastian – Ash Princess

 • Titel: Ash Princess
 • Schrijfster: Laura Sebastian (Verenigde Staten)
 • Soort boek: fantasyboek, Young Adult boek
 • Leeftijd: 15+ jaar
 • Origineel: Ash Princess (2017)
 • Nederlandse vertaling: Valérie Janssen
 • Uitgever: Young & Awsome
 • Verschenen: 30 juli 2018
 • Omvang: 379 pagina’s
 • Uitgave: Paperback
 • Waardering★★★★★ (zeer goed) Jolien Dalenberg

Bijpassende Boeken en Informatie