Huis van Glas

Len Vlahos Huis van Glas Recensie

Huis van Glas is een indringend boek met diverse heftige thema’s. De dood, euthanasie, de macht van de media, de macht van geld. Maar ook over hoe deze macht je niet in zijn greep hoeft te houden. 

Waanzin, ontroering, tragedie en komedie in Huis van Glas

Eigenlijk schieten woorden te kort om Huis van Glas te beschrijven. Al aan het begin van het boek wordt de toon gezet. Jared, vader van Jackie en Megan, blijkt een Glioblastoom Multiforme te hebben. Een hersentumor. Omdat hij bang is dat zijn vrouw en tienerdochters straks zonder hem elk dubbeltje zullen moeten omdraaien, maakt hij een plan. Misschien heeft Glio, zoals de tumor de rest van het boek genoemd wordt, essentiële delen in de hersenen al wat aangevreten. Want Jared komt op een behoorlijk bizar idee. Hij zet zijn leven te koop op E-bay. De koper mag met hem doen wat hij wil. Dat trekt de aandacht van een aantal zeer bijzondere en in een aantal gevallen griezelige mensen. Het leidt tot een soort morbide reality soap waarin heel Amerika kan meekijken naar hoe Jared aftakelt. Oudste dochter Jackie kotst van de perversiteit van de producer, die misleidende montage niet schuwt om de kijkcijfers op te krikken.

Bizarre taferelen heel geloofwaardig geschreven

Het gegeven van Huis van Glas is voor elk weldenkend mens te bizar voor woorden (hoop ik). Maar toch vrees ik dat het niet ver bezijden de werkelijkheid is. Len Vlahos weet de karakters zeer overtuigend te brengen, hun motieven zijn, hoewel soms gruwelijk, waterdicht en overtuigend Dat televisieprogramma’s gebruik maken van misleidende montage, is geen onbekend gegeven. Vlahos maakt hier in Huis van Glas goed gebruik van. De afwisseling tussen gruwel en heldenmoed, maar ook de manier waarop hij de hersentumor tot een personage vormt, maken dit boek briljant. Je voelt je zelf bijna de hersentumor: je consumeert elke letter van het boek met een soort verwachtingsvolle opwinding. Het smaakt naar meer en meer. En ineens is het uit…

Eindoordeel Huis van Glas

Heel knap geschreven boek. Op papier lijkt het allemaal misschien wat ver gezocht. Maar in het boek geloofde ik elk woord. Hoe morbide ook. De ontwikkelingen van de personages, is heel mooi meegenomen. Het verzacht het harde thema van het boek. Doordat de hersentumor een personage wordt, krijg je als lezer een bijzondere kijk op het verloop van een hersentumor. Je zou bijna medelijden met hem krijgen. In het begin moest ik wat inkomen, maar ik kwam steeds meer in de greep van het verhaal. De misschien wat grote hoeveelheid aan personages is heel vaak een belemmering om een verhaal te volgen. Vlahos gebruikt de verschillende blikken op het verhaal juist in zijn voordeel. De verschillende visies op Jared’s hersentumor maken dat het verhaal constant blijft boeien. De strijd tussen Jackie en de media is de kroon op het boek. Een +++++ (uitmuntend) boek.

Recensie Huis van GlasHuis van Glas

 • Schrijver: Len Vlahos ♂ (Verenigde Staten)
 • Soort boek: roman, young adult roman
 • Leeftijd: 13+ jaar
 • Oorspronkelijke titel: Life in a Fishbowl (2017)
 • Uitgever: Karakter Uitgevers
 • Verschenen: 14 januari 2017
 • Omvang: 352 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Prijs: €19,99 / €8,49
 • Inhoud boek: The Truman Show meets Eternal Sunshine of the Spotless Mind Te koop: het leven van Jared Stone. Doe ermee wat je wilt… Huis van glas is een briljante, knappe, ongebruikelijke en boeiende tragikomedie. Jared Stone is ongeneeslijk ziek. Een groeiende tumor eet langzaam een weg door zijn hersenen en vernielt alle herinneringen aan het leven dat hij zo lief heeft. In een impulsieve, misplaatste poging om de financiële toekomst van zijn familie veilig te stellen besluit hij zijn leven op eBay te veilen. Zijn ‘leven’ wordt gekocht dor een egocentrische tv-producent op zoek naar een kijcijferkanon. De ondergang van Jared en het trauma van zijn familie wordt een realityshow die miljoenen mensen wekelijks aan de buis gekluisterd houdt. Jareds 15-jarige dochter Jackie haat het mediaspektakel dat al snel na de eerste aflevering losbarst. Helemaal omdat de producenten van de show een beeld van het gezin laten zien dat de waarheid geweld aandoet… Samen met haar vrienden bedenkt ze een plan om de show te saboteren, in de hoop dat haar vader met een beetje waardigheid kan sterven…
 • Oordeel redactie: +++++ (uitmuntend) Jolien Dalenberg
 • …Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie