Lieneke Frerichs – Nescio biografie

Lieneke Frerichs Nescio biografie recensie en informatie boek over het Leven en werk van J.H.F. Grönloh. Op 3 juni 2021 verschijnt bij Uitgeverij Van Oorschot de biografie van Nescio, J.H.F. Grönloh, geschreven door Lieneke Frerichs.

Lieneke Frerichs Nescio biografie recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Nescio, Leven en werk van J.H.F. Grönloh. Het boek is geschreven door Lieneke Frerichs. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de biografie geschreven door Lieneke Frerichs.

Lieneke Frerichs Nescio biografie Recensie

Nescio

Leven en werk van J.H.F. Grönloh

  • Schrijfster: Lieneke Frerichs (Nederland)
  • Soort boek: biografie
  • Uitgever: Van Oorschot
  • Verschijnt: 3 juni 2021
  • Omvang: 576 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek 
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Recensie en waardering voor de biografie

  • “In haar overweldigende biografie van deze grote schrijver dringt Lieneke Frerichs door tot zowel de kern van zijn bitterzoete leven als van zijn nog altijd zeer leesbare werk.” (Michel Krielaars, NRC, ●●●●●)

Flaptekst van de biografie van Nescio

In 1918 verschenen de verhalen ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’ van de schrijver Nescio voor het eerst in boekvorm. In de loop der tijd maakte J.H.F. Grönloh zich bekend als de man achter dit pseudoniem, maar de handelsman Grönloh hield zichzelf buiten de literaire wereld. Na zijn dood in 1961 heeft zijn familie die lijn voortgezet. Wel verscheen in 1996 Nescio’s Verzameld werk, met veel materiaal uit zijn literaire nalatenschap, maar voor biografen bleef de deur gesloten. In Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh gaat die deur eindelijk open.

Uit niet eerder gepubliceerde fragmenten uit dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten rijst een fascinerend portret op van de gecompliceerde man die deze verhalen schreef. Verhalen, die een basis hebben in zijn eigen leven: zijn jeugdjaren, zijn idealistische ‘Titaantjes’-periode te midden van de wereldverbeteraars in het Gooi, zijn verliefdheid op Agathe Tiket, het gezinsleven met vier dochters en zijn carrière van kantoorbediende tot directeur. In 1925/1926 maakte hij een maandenlange zakenreis in Brits-Indië, waarvan hij verslag doet in lange brieven vol verlangen naar huis.

De honderden brieven aan zijn dochter in Groningen geven een beeld van Amsterdam in oorlogstijd, het leven tijdens de hongerwinter en van de naoorlogse jaren, toen hij eindelijk kon doen wat hij het liefste deed: eropuit trekken en zwerven in de Nederlandse landschappen. Nescio schittert in de vele citaten uit de brieven. De biografie laat eens te meer zien wat een groot stilist hij was.

Bijpassende boeken en informatie