Marc Reugebrink Zout Recensie

Marc Reugebrink Zout recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van de roman. Op 17 januari 2019 is bij Uitgeverij Querido de nieuwe roman verschenen van Marc Reugerink Zout.

Marc Reugebrink Zout Recensie

Marc Reugebrink Zout Recensie

Het tekort aan zoet en schoon drinkwater in de afgelegen streek Lende  drijft mensen tot waanzin.  Zo kun je de plot van de nieuwe roman van Marc Reugebrink in het kort omschrijven. Vermoedelijk speelt het verhaal zich ergens aan het einde van de 19e eeuw af. Alhoewel er geen tijdsaanduiding gegeven wordt.

Het gebrek aan schoon drinkwater zorgt voor waanzin en verval

In Lende, een afgelegen en enigszins geisoleerde landsstreek, is al het drinkwater vervuild en verontreinigd. Sterke drank kan wel veilig worden gedronken met alle consequenties van dien. Als de vrouw van de baron van Rüdersdorf Helmstadt ter oren komt dat het water smerig en vervuild is, drijft dit haar tot waanzin. Ze kan op geen enkele manier water vedragen. Niet drinken, niet wassen en zelfs kleding dat in in het water gewassen is, kan niet meer gedragen worden. Wanhopig gaat de baron  op zoek naar drinkwater. In het gehele gebied laat hij graven. Maar nergens is schoon drinkwater te vinden. Lende raakt bezaaid met kuilen en putten. De streek raakt meer en meer in verval. Bovendien dreigt de vrouw van de baron waanzin ten onder te gaan. Ten einde raad besluit de baron een Duits bedrijf in te huren om diep in de grond naar water te gaan boren met een stoomboor. Echter met een catastrofale afloop.

Rijke korte roman met een grote verbeeldingskracht

Zout is een korte en toch rijke dystopische roman met een grote verbeeldingskracht. Marc Reugebrink vertelt het fascinerende verhaal in lange, meanderende volzinnen. En alhoewel waarschijnlijk gesitueerd in de 19e eeuw, lijkt het er sterk op dat er echo’s van het huidige tijdsgewricht in doorklinken. De Gouden Uil winnaar is erin geslaagd om een kleine mooie en fascinerende roman te schrijven die een groot lezerspubliek (ook in Nederland) verdient. Marc Reubrink Zout is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Marc Reugebrink – Zout

  • Titel: Zout
  • Schrijver: Marc Reugebrink (België)
  • Soort boek: dystopische roman, Vlaamse roman
  • Uitgever: Querido
  • Verschenen: 17 januari 2019
  • Omvang: 149 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie