Margot Brouwer Sterrenstof zijn wij recensie en informatie boek over ontzagwekkende inzichten uit de wetenschap die hoop geven. Op 27 mei 2025 verschijnt bij Uitgeverij Querido Facto het boek van natuur- en sterrenkundige Margot Brouwer. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteur en over de uitgave.
Margot Brouwer Sterrenstof zijn wij recensie
- “Een helder en boeiend verslag van de ontmoeting tussen de moderne sterrenkunde en oude wijsbegeerte van Spinoza.” (Henri Krop, historisch filosoof en emeritus hoogleraar Spinoza studies.)
- “Brouwer schreef een eigenzinnig en gedreven boek, als wetenschapper en als mens op zoek naar zingeving.” (Tinneke Beeckman)
Sterrenstof zijn wij
Ontzagwekkende inzichten uit de wetenschap die hoop geven
- Auteur: Margot Brouwer (Nederland)
- Soort boek: non-fictie
- Uitgever: Querido Facto
- Verschijnt: 27 mei 2025
- Omvang: 528 pagina’s
- Uitgave: paperback / ebook
- Prijs: € 27,99 / € 13,99
- Boek bestellen bij: Bol / Libris
Flaptekst van het boek van sterrenkundige Margot Brouwer
Iedere dag jakkeren we door onze levens op weg naar… wat eigenlijk? Geluk? Verbinding? Zin? Hebben we de hoop daarop niet opgegeven toen we God dood verklaarden en ons wereldbeeld toevertrouwden aan de wetenschap? Als we realistisch zijn, weten we dat ons niets anders wacht dan het oneindige zwarte gat van de dood. De wetenschap zal ons niet redden… of toch?
Want is het niet juist de sterrenkunde die ons vertelt dat wij allemaal uit dezelfde zeven elementen bestaan, gecreëerd in de gloeiende kern van een ster? Vertelt de biologie ons niet dat we met alle leven verbonden zijn door miljarden jaren evolutie? En toont niet juist de moderne natuurkunde aan dat onze ervaring van tijd – als een onverbiddelijke stroom van geboorte naar dood – een illusie is?
Wat betekent dit allemaal voor ons leven? In Sterrenstof zijn wij deelt sterrenkundige Margot Brouwer het persoonlijke verhaal van diens levenslange existentiële zoektocht, en het hoopvolle wereldbeeld waar deze zoektocht toe leidde. Brouwers inzichtelijke synthese van moderne natuurwetenschap, Spinoza’s filosofie en mystieke spiritualiteit uit oost en west kan ons bestendige troost bieden: diens boek biedt zicht op de peilloze diepten van ruimte en tijd – en op wie we werkelijk zijn.
Margot Brouwer is geboren in 1989 en stoeit al van kinds af aan met vragen over het leven, het universum en alles. Die studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, promoveerde aan de Universiteit Leiden en werkte als sterrenkundig onderzoeker aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen. Over onder meer diens onderzoek naar donkere materie en alternatieve zwaartekracht werd in 2019 de Amerikaanse documentaire Chasing Einstein gemaakt. Nu schrijft Brouwer over het snijvlak van wetenschap, filosofie en zingeving, maakt podcasts en geeft regelmatig lezingen.