Marleen Hartog Anders wonen

Marleen Hartog Anders wonen recensie waardering en informatie over het boek. Bij uitgeverij Miss Creative is het boek van Marleen Hartog Anders wonen Verhalen van paradijsvogels over mensen die op een minder gangbare manier wonen en leven.

Marleen Hartog Anders wonen Recensie

Marleen Hartog Anders wonen Recensie

Als ik thuiskom van een paar heerlijke dagen in de natuur, ligt er een pakje op me te wachten – een met liefde ingepakt en blij pakje. Ik tref het aangevraagde boek Anders Wonen – Verhalen van Paradijsvogels aan, geschreven door Marleen Hartog. Met daarbij een zakje Home Sweet Home thee ?. Dit boek sprak me, omdat we zelf al een paar jaar plannen hebben om het anders te gaan doen, het roer om te gooien, meer bewust en vrijer te gaan leven, een bijdrage te leveren aan waar we in geloven en omdat we er niet voor willen kiezen dat alles om geld draait in onze maatschappij. En vooral omdat ik voel dat het tijd is, daar actie op te gaan ondernemen. Ik zocht dus inspiratie en die vond ik, big time!

Voor iedereen die vertrouwt op zijn eigen vleugels

De omslag van het boek maakt me al blij: heel kleurrijk vormgegeven en met een “hartjes-huis” op de voorkant, vrolijke bloemen, vogeltjes… Op het titelblad staat dat het boek is bedoeld: Voor iedereen die vertrouwt op zijn eigen vleugels – En voor iedereen die wil leren op zijn eigen vleugels te vertrouwen”. Na een inleiding door Marleen Hartog over hoe ze tot het schrijven van dit boek kwam, volgen maar liefst negen verhalen van mensen die het gewoon deden: die uit het gangbare systeem stapten en hun eigen woonwensen vormgaven. Mensen die vaak alleen maar een “ja” voelden voor een leven met minder spullen of met meer duurzaamheid, meer in de natuur en in eerste instantie niet wisten hoe ze dat vorm konden gaan geven. Maar ook mensen, voor wie de wens groot genoeg was, om actie te ondernemen, om het avontuur aan te gaan.

Prachtige inspirerende woonideeën en dromen die gerealiseerd zijn in de werkelijkheid

En dat is wat mij ontzettend inspireerde: de ideeën, de dromen, die hebben veel mensen die ik ken wel, maar het echt gaan doen, dat vergt actie, dat vergt stappen zetten, dat vergt dingen gaan uitproberen en andere dingen loslaten. Dat vergt heel goed invoelen wat je nou eigenlijk graag zou willen, je niet door de eerste de beste “dat kan niet” laten weerhouden, maar gewoon verder zoeken. De negn verhalen in dit boek laten zien dat het echt kan – dat er heel veel kan en dat er al heel veel gebeurt op het gebied van “anders wonen”. En dat “anders wonen” ook echt op je eigen manier kan. En dat de wensen voor ieder dus ook verschillend zijn:  klein en minimalistisch wonen (zoals Alowieke in haar pipowagen of Marjolein met haar Tiny House) of in een woongemeenschap, die compleet andere waarden nastreeft dan die welke op dit moment in onze maatschappij voorrang hebben (zoals het werkelijk prachtige levend dorp wat Bob & Cathelijn bouwen).

Mens durf te leven!

Ik heb dit boek met heel veel plezier en nog verder groeiende interesse gelezen – een boek met verhalen die hoop geven, een boek over mensen die laten zien dat het anders kan, en dat je daar beslist geen miljonair voor hoeft te zijn. Mij heeft het boek geïnspireerd om ook stappen te gaan zetten – zodat het niet alleen bij een mooie droom blijft, maar we onze droom nog meer ook echt kunnen gaan leven! De tekst aan het slot van het boek, gezongen door o.a. Wende Snijders, zegt het eigenlijk allemaal: “Mens, durf te leven”. Dank je wel Marleen Hartog, dat jij jouw mooie idee op deze letterlijk en figuurlijk kleurrijke manier uitwerkte! Marleen Hartog Anders wonen is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Marleen Hartog – Anders wonen

Verhalen van paradijsvogels

  • Titel: Anders wonen
  • Schrijfster: Marleen Hartog (Nederland)
  • Soort boek: levenskunstboek, woonboek
  • Uitgever: uitgeverij Miss Creative
  • Verschenen: 2017
  • Omvang: 216 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Tags: levenskunst, wonen
  • Waardering∗∗∗∗ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie