Maurits Barendrecht & Maurits Chabot – Het papieren paleis

Maurits Barendrecht & Maurits Chabot Het papieren paleis recensie en informatie over dit boek over het recht in Nederland. Op 3 september 2020 verschijnt bij Uitgeverij Balans dit nieuwe non-fictie boek van Maurits Barendrecht en Maurits Chabot.

Maurits Barendrecht & Maurits Chabot Het papieren paleis Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van Het papieren paleis, De noodzaak van menselijker recht. Het boek is geschreven door Maurits Barendrecht en Maurits Chabot. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit boek over het Nederlandse recht van Maurits Barendrecht en Maurits Chabot.

Maurits Barendrecht & Maurits Chabot Het papieren paleis Recensie

Het papieren paleis

De noodzaak van menselijker recht

  • Schrijvers: Maurits Barendrecht, Maurits Chabot (Nederland)
  • Soort boek: non-fictie
  • Uitgever: Balans
  • Verschijnt: 3 september 2020
  • Omvang: 264 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook

Flaptekst van het boek van Maurits Barendrecht en Maurits Chabot

Ons verouderde rechtssysteem wankelt en staat veraf van ons begrip van rechtvaardigheid. Maurits Barendrecht en Maurits Chabot schetsen nieuwe routes naar een rechtspraak die mensen samenbrengt.

De Belastingdienst pakte mensen die toeslagen ontvingen hard aan, maar slaagt er niet in het leed recht te zetten. Bij medische missers staan artsen vaak langdurig in de beklaagdenbank, terwijl patiënten en hun families daar weinig mee opschieten. Veel mensen kampen met knagende conflicten dicht bij huis, zoals burenruzies, vechtscheidingen of ontslagzaken. Een juridisch oordeel lost meestal weinig op.

Intussen treedt de ene minister na de andere topambtenaar af. Rechters zijn overbelast, het OM wordt geplaagd door schandalen, sociale advocaten gooien het bijltje erbij neer. Het recht is vastgelopen. De juridische wereld wankelt.

Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat onze procedures nog stammen uit de negentiende eeuw. De rechter vonnist en dan is er recht gedaan? Uit onderzoek blijkt dat ons rechtssysteem inmiddels veraf staat van hoe mensen rechtvaardigheid ervaren. Dat is alarmerend.

In Het papieren paleis schetsen Barendrecht en Chabot nieuwe routes naar rechtvaardigheid. Die leiden hen van het Vredespaleis in Den Haag tot de kinderrechter, en van gidsland Rwanda tot Belgische vrederechters. Rechtspreken, concluderen ze, gebeurt niet over, maar tússen mensen. Met een rechtspraak die mensen samenbrengt, in plaats van ze uit elkaar te spelen.

Bijpassende boeken en informatie