Miriam Guensberg – Vrachtbrief Recensie ∗∗∗∗

Miriam Guensberg Vrachtbrief recensie en informatie over deze biografische roman. Op 4 februari 2019 is bij Uitgeverij De Krijg de nieuwe roman van Miriam Guensberg – Vrachtbrief verschenen.

Miriam Guensberg Vrachtbrief Recensie en Informatie

Miriam Guensberg Vrachtbrief Recensie en Informatie

Zeven minnaressen, zeven brieven, zeven oldtimers en een ontwrichtende nalatenschap. Dat is de tekst op de voorkant van dit boek. Een heerlijke roman waarin je wordt meegenomen door  de donkerste tijd in Europa, de 2de wereldoorlog, beleefd door Myron Kaminski, een priester die het niet echt nauw nam met het celibaat. Kaminsky, als kleine jongen seksueel mishandeld door pater Mazur, de dirigent van het knapenkoor.

Kaminski is aan het eind van zijn leven, heeft veel recht te zetten om alle schade die hij in de loop van zijn leven heeft aangericht enigszins te kunnen herstellen. Hij doet dat door zijn levensverhaal in te spreken voor journaliste Roza Renard met de opdracht 7 waardevolle oldtimers, die hij in de loop van zijn leven heeft aangeschaft, naar zijn kleinkinderen te brengen .

Oldtimers als symbool voor de vrouwen waarvoor hij gevallen is

Deze oldtimers staan symbool voor de vrouwen waarvoor hij gevallen is, die hij zwanger maakte en waarvoor hij nooit de verantwoordelijkheid nam. Hoe kan dat ook? Hij was immers priester, aan het front, als Poolse soldaat aangesloten bij de geallieerden, samen met zijn jeugdvriend Tanek. Dankzij deze jongen kon Myron ontvluchten uit zijn gezin, weg bij Mazur, op weg naar intellectuele ontwikkeling, weg van al zijn misstappen . Weg van de schaamtevolle voorvallen die zijn jeugd hadden verpest. Tanek werd arts, Myron priester.

Een van de eerste veroveringen van Myron is Wisla, het vriendinnetje van zijn beste vriend. Wisla, door Myron bezwangerd op net zo’n geniepige wijze als hij bepoteld werd door Mazu. Hij is immers priester. Wisla verdwijn in het klooster, geen afscheid van Tanek. Wel bemachtigt Myron de oude auto van die tijd. Is toen zijn liefde voor oldtimers geboren? De Tatra, waarin hij werd rondgereden door de familie van Tanek en die hem terugbrengt bij zijn herinneringen aan Wisla en aan zijn jeugdvriend die hij zo bedrogen heeft.

Over vriendschap die niet kapot lijkt te kunnen

Myron schrijft een korte Vrachtbrief waarin hij aangeeft aan wie de oldtimer wordt verkocht aan de dochter van Wisla, en dat het dat hij het geld al heeft ontvangen. En zo gaat het ook met alle andere 6 oldtimers,die staan voor het afkopen van schuld en schaamte. Elke geschreven vrachtbrief staat voor een portie minder schuld in zijn rugzak. En intussen vertelt Myron zijn verhaal, Taneks verhaal, en de omzwervingen door een rottend Europa. De Jodenvervolging, waarvan Taneks ouders al snel slachtoffer worden, de concentratiekampen die de grond uit worden gestampt en waar zowel heel Europa, maar ook de geallieerden niets aan doen. Alle stervenden die hij bijstaat als priester, Tanek, die doet wat hij kan als arts op het slagveld.

Over vriendschap, de vriendschap tussen deze twee mannen, die niet kapot lijkt te kunnen. Waar zij beiden op teren in de verschrikkelijke nachtmerrie die oorlog heet. En dan, na de oorlog, De Polen kunnen niet terug naar eigen land omdat dit bezet is door de Russen. Myron komt op wonderlijke wijze bij het Vaticaan te werken. Hij vindt de welbekende doofpotten rondom seksueel misbruik met alle consequenties van dien.

Geloofwaardige en meeslepende roman

Voor mij heeft  Guensberg  geloofwaardige en meeslepend en op historische gebeurtenissen gebaseerde roman te schrijven. Myron, de hoofdpersonage waarvan zijn leven absoluut geen schoonheidsprijs verdient, wordt een figuur die aan het eind van zijn leven de volledige verantwoordelijkheid voor zijn wandaden op zich neemt. Een schurk om van te houden. Waar je het hele boek door nieuwsgierig naar blijft. Ik heb ervan gesmuld. Miriam Guensberg – Vrachtbrief is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uistekend).

Recensie van Mieke Koster

Miriam Guensberg – Vrachtbrief

  • Titel: Vrachtbrief
  • Schrijfster: Miriam Guensberg (Nederland)
  • Soort boek: roman
  • Uitgever: Uitgeverij De Kring
  • Verschenen: 4 februari 2019
  • Omvang: 256 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: mannenleven, mannenvriendschap
  • Waardering redactie∗∗∗∗ (uistekend)

Uitgaves van Vrachtbrief

Bijpassende Boeken en Informatie