Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina Recensie ★★★

Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina Recensie

Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina Recensie ★★★

Op 22 februari 2018 is de nieuwe roman van Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina bij Uitgeverij Cargo verschenen. Ook in deze roman mengt Tomas Ross op zijn bekende wijze feiten met een fictie. Zodra de roman gelezen is door de redactie kun je hier de Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina recensie waardering en boekbespreking lezen. Natuurlijk zijn op deze pagina ook uitgebreide informatie en de verwijzing naar recensies van anderen te vinden.

Spannende intriges en verwikkelingen rond de Indonesische onafhankelijkheid

Tomas Ross is één van de meest vakkundige schrijvers van Nederland. Niet dat het vermengen van feiten met fictie wat zo kenmerkend is voor zijn werk uniek is, maar de kwaliteit van zijn boeken is altijd hoog en hij weet ook altijd stukjes Nederlandse en, in dit geval, koloniale geschiedenis op een spannende en verhelderende wijze over het voetlicht te brengen. Het verdriet van Wilhelmina is hiervan weer een sprekend bewijs. Deze keer staan de gebeurtenissen en intriges centraal rondom de onafhankelijkheid van Indonesië centraal. Centraal staat het verhaal van de voormalige geheim agent Arnie Springer centraal. Als hij verneemt dat zijn voormalige geliefde Anke is verdwenen in het net zelfstandig geworden Indonesië, reist hij naar de voormalige Nederlandse kolonie. En dat terwijl hij zich stellig had voorgenomen naar het land te reizen nadat hij een afschuwelijk tijd heeft gehad in de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anke blijkt verdwenen te zijn direct nadat ze een ontmoeting heeft gehad met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Tomas Ros gebruikt deze spannende zoektocht om het, vaak onverkwikkelijke verhaal vol intriges van de aanloop naar de onafhankelijkheid van Indonesië vanaf 1941 te vertellen. Op vakkundige wijze worden de feiten met elkaar verbonden door een spannend verhaal dat een verhelderend beeld geeft van dit stuk heftige geschiedenis. Bij het lezen van Het verdriet van Wilhelmina is het wel van belang om je aandacht erbij te houden omdat er veel historische personen, beroemdheden en een aantal fictieve karakters in figureren. Gelukkig kun je altijd even terugkijken in het overzicht dramatis personae dat voorin het boek is opgenomen. Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie: Theo Jordaan

TOMAS ROSS – HET VERDRIET VAN WILHELMINA

– Titel: Het verdriet van Wilhelmina
– Schrijver: Tomas Ross (Nederland)
– Soort boek: historische roman, oorlogsroman
– Uitgever: Cargo
– Verschenen: 22 januari 2018
– Omvang: 400 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99
– Waardering: ★★★★★ (Theo Jordaan)

Inhoud Tomas Ross Het verdriet van Wilhelmina

Eind november 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië zal worden aangevallen door Japan. In Engeland krijgt koningin Wilhelmina op haar landgoed Stubbings House bezoek van de Britse premier Winston Churchill. Hij stelt haar voor een onverwacht en verschrikkelijk dilemma. Tot haar wanhoop zal Wilhelmina moeten instemmen met zijn geheime verzoek, waardoor de oorlog een totaal andere wending zal krijgen.

Acht jaar later: Nederland vecht een eigen oorlog in Nederlands-Indië, waar de nationalisten van Soekarno de onafhankelijke Republik Indonesia hebben uitgeroepen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer hoort dat zijn oude liefde op Java is verdwenen nadat ze samen werd gezien met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Hoewel Arnie na de gruwelen van de jappenkampen gezworen heeft nooit terug te gaan, vliegt hij in april 1948 naar Batavia. In de tropische hitte onderneemt hij een levensgevaarlijke zoektocht, en belandt in een mijnenveld van intriges waarin alles verband lijkt te houden met het pact van Wilhelmina en Churchill in Stubbings House.


Bijpassende Boeken en Informatie

Nieuwe Boeken 2018
Nieuwe Boeken Januari 2018
Nieuwe Thrillers 2018