Emily Ruskovich Idaho Recensie Waardering

Emily Ruskovich Idaho Recensie Waardering

Emily Ruskovich Idaho Recensie Waardering
Zonder verklaarbare reden vermoordt een moeder haar vijfjarige dochter May met een bijl terwijl haar andere tienerdochter June na deze gebeurtenis spoorloos verdwijnt. Jenny, de moeder wordt opgepakt en bestraft met een levenslange gevangenis. De vader, Wade, komt voor de schier onmogelijke taak te staan nog wat van zijn leven te maken.

Wat brengt een moeder zover haar dochter van zes te vermoorden?
Wat heeft de moeder gedreven tot deze gruwelijke daad? Hoe kan Wade verder leven met dit trauma? Hoe is het om als moordenares opgesloten te zitten en hoe ga je om met het schuldgevoel? Emily Ruskovich heeft een diepgravende psychologische roman geschreven waarin ze vanuit verschillende perspectieven onderzoekt wat er is gebeurd en welke invloed dit heeft gehad op het verdere leven van personages die min of meer betrokken zijn bij de slachtoffers. Op briljante wijze worden de ervaringen en herinneringen verweven in een originele plot. Regelmatig worden sprongen in de tijd gemaakt, zowel vooruit als achteruit. Centraal staat Ann. De vrouw die jaren na de moord in het leven komt van Wade. Zij onderzoekt. Probeert te achterhalen wat er gebeurd is en probeert in te voelen. Wat is de waarheid en wat is fictie?

Een briljante, spannende en uitdagende debuutroman van uitzonderlijke kwaliteit
Net als zijn vader, blijkt Wade al op jonge leeftijd (hij is nog geen zestig), steeds dieper weg te zakken in dementie. Zonder zich er zelf van bewust te zijn benadert hij Ann soms gewelddadig. Ann gaat daardoor nog meer op zoek naar antwoorden. Antwoorden die nergens duidelijk gegeven worden, trouwens. Idaho is een uitdagende roman om te lezen. De perspectiefwisselingen en tijdsprongen nopen tot een zorgvuldig lezen (en soms teruglezen). Echter de bijzondere en zeer intense schrijfstijl van Emily Ruskovich zorgen ervoor dat dit nergens een belemmering is. Hoogtepunt van de roman is misschien wel het korte hoofdstuk waarin Ruskovich vanuit het perspectief van een speurhond de zoektocht naar de verdwenen dochter June beschrijft. Spannend, met een bijzonder inlevingsvermogen en in rake beelden komen de desolaatheid van het landschap en de impact van de gruwelijke gebeurtenissen in dit hoofdstuk tot volle wasdom. Het is bijna niet voor stellen dat Emily Ruskovich met Idaho debuteert. Verwacht trouwens geen antwoorden. Alhoewel Idaho ook gelezen kan worden als een briljante psychologische thriller worden er geen sluitende antwoorden gegeven. Maar dat doet op geen enkele wijze afbreuk aan deze uitmuntende debuutroman. Emily Ruskovich – Idoho is gewaardeerd met de maximale ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van: Theo Jordaan

EMILY RUSKOVICH – IDAHO
– Titel: Idaho
– Schrijfster: Emily Ruskovich ♀ (Verenigde Staten)
– Soort boek: psychologische roman, psychologische thriller
– Origineel: Idaho (2016)
– Nederlandse vertaling: Peter Bergsma
– Uitgever: Atlas Contact
– Verschenen: 5 juli 2017
– Omvang: 400 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★★★ (uitmuntend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Emily Ruskovich – Idaho
In Emily Ruskovich’ debuutroman ‘Idaho’ hebben Ann en Wade met veel moeite een leven opgebouwd in het onherbergzame noorden van Idaho, een staat in het noordwesten van Amerika. Hun liefde is niet het enige wat hen bindt. Al vanaf het prille begin van hun huwelijk probeert Ann te achterhalen wat er precies gebeurde met het gezin – en de vrouw Jenny – dat haar voorging. Wade zwijgt over zijn eerste huwelijk en twee dochters, zijn geheugen laat hem bovendien op steeds gewelddadiger wijze in de steek, en de enige persoon die Ann wellicht antwoorden kan bieden, Jenny, zit in de gevangenis wegens moord. In subliem, betoverend proza ontspint zich een verhaal van twee eenzame vrouwen en van een hete zomerse dag waarop alles in één klap anders werd.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Juli 2017
Nieuwe Thrillers Juli 2017
Beste Boeken 2017