Gaël Faye Klein land Recensie

Gaël Faye Klein land Recensie Waardering ★★★★★

Gaël Faye Klein land Recensie Waardering ★★★★★
Begin negentiger jaren. Gabriel groeit op in de expatwijken van Burundi. Zijn leven lijkt een aaneenschakeling van magische momenten. Hij is gelukkig. Trekt erop uit met zijn vrienden uit de steegjes in zijn wijk. Zij zijn met elkaar de bevoorrechte kinderen. Hoog opgeleide ouders, een afgeschermd schoolleven waar zij elke dag met de auto naartoe worden gebracht. Na school met elkaar de avonturen. Mango’s pikken uit de tuin van de buurjongen die er net niet bijhoort. Aan de grens van de wijk. Vissen vangen, zwemmen, een jongenscomplot smeden. Maar al snel begint de muur rond dit paradijs scheuren te vertonen. Gabriels ouders gaan scheiden. Hij blijft met zijn vader en zusje in de wijk wonen. Zijn moeder, verlaat het huis terwijl Gabriel blijft speuren naar momenten tussen zijn ouders die het tegendeel bewijzen.Maar er moet nu eenmaal gedeald worden met de realiteit. Moeder is er niet meer, vader doet zijn best er iets van te maken.

De komst van een groot zwart monster waar niemand zich blijkbaar tegen kan wapenen
Langzaam maar zeker verandert het leven. De kinderen zijn veel alleen. De jongens ontdekken bier en sigaretten, de spanning buiten de muren van de expats begint toe te nemen. Natuurlijk heeft vader de kinderen wel verteld over de verschillende bevolkingsgroepen In Burundi. Er loopt ook immers verschillend personeel rond in huis. En moeder is een Rwandese en vader een Fransman. Kortom, de kinderen weten niet beter en ervaren ook geen problemen rondom hun verschillende achtergronden.Dan, in 1993, gaan er presidentsverkiezingen gehouden worden en dat voorspel leek een feest. De aanhangers van beide kandidaten liepen rond door de starten en de stad met uitbundig gekleurde clubkleren aan. Politiek, daar leek iedereen blij van te worden, terwijl er bij Gabriel thuis niet aan politiek werd gedaan leek wel. Niet over gesproken in ieder geval. Intussen ruik je tussen alle gebeurtenissen door het onheil opkomen. Een groot zwart monster waar niemand zich blijkbaar tegen kon wapenen. Stort het paradijs van de jongens in? Of lukt het hen hun dagelijkse avonturen te blijven verbinden met de realiteit van de ophanden zijnde burgeroorlog?

Gaël Faye beschrijft op briljante wijze een parallelle wereld ter zelfbescherming
Het is zo knap hoe het Gaél Faye lukt ondanks de gruwelijkheden uit zijn jeugd een beeld te geven van zijn jeugd, zijn dagelijks leven, de geuren en kleuren uit zijn buurt, de vanzelfsprekende omgang met zijn vrienden, de keuzes die gemaakt moesten worden door een opgroeiende jongen. Hoe hij van een onschuldig, onwetend kind verandert in een jongen die gedwongen wordt “ volwassen” keuzes te maken. In een wereld die langzaamaan verandert van een paradijselijk oord in de ergste hel op aarde. Waar alle vanzelfsprekendheden rondom je uiteenspatten. Familie verscheurd, verbannen, vermoord wordt. Vrienden keuzes maken die niet bij jou passen. Wat doe je dan? Gelukkig is er een buurvrouw met een heel grote boekenkast. Daar vind de jongen zijn toevlucht. Zo schept hij voor zichzelf een parallelle wereld waarin hij zich leert laven aan verhalen, schrijvers van over de hele wereld, zonder te willen of kunnen ontsnappen aan zijn realiteit van alledag. Uiteindelijk kan het niet anders dan dat de expats het land moeten verlaten. Zo komt Faye in Frankrijk terecht, waar hij zich altijd een buitenstaander blijft voelen. Een land zonder burgeroorlog, maar ook een land waar hij geen geschiedenis heeft liggen. Geen sporen van zijn jeugd kan vinden. Zijn jeugd die hij koestert, die hem gemaakt heeft tot wie hij is. Waar hij met geweld uit verbannen is. Dus ja, natuurlijk moet hij terug wanneer dat kan. Wat een boek, wat een actueel verhaal. Een boek dat door heel veel mensen gelezen moet worden. Gaél Faye – Klein land is gewaardeerd met de maximale ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van: Mieke Koster

GAËL FAYE – KLEIN LAND
– Titel: Klein land
– Schrijver: Gaël Faye ♂ (Frankrijk, Rwanda)
– Soort boek: autobiografische roman, sociale roman
– Origineel: Petit Pays (2016)
– Nederlandse vertaling: Liesbeth van Nes
– Uitgever: Hollands Diep
– Verschenen: 1 september 2017
– Omvang: 208 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99
– Waardering: ★★★★★ (uitmuntend) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie
Beste Boeken van 2017
Nieuwe Boeken September 2017
Franse Schrijvers Nieuwe Boeken