Eefje Rammeloo Het geluk van de Chinezen

Eefje Rammeloo Het geluk van de Chinezen Recensie

Eefje Rammeloo – Het geluk van de Chinezen Recensie Informatie
China is al lang geen opkomende wereldmacht meer maar behoort tot de grootste economieën en machtigste landen ter wereld. Toch wordt er in de media en in boeken relatief weinig aandacht besteed aan China, zeker in vergelijking met landen als de Verenigde Staten en Rusland. China is voor ons vaak nog een land waarover we in clichés denken en waar we veel te weinig vanaf weten. Gelukkig is er in de afgelopen jaren wel wat meer aandacht gekomen voor dit fascinerende land. De VPRO documentaire Langs de oevers van de Yangtse van Ruben Terlou en Maaik Krijgsman heeft zelfs een miljoenenpubliek gehad, en terecht. Het boek van Eefje Rammeloo – Het geluk van de Chinezen is een mooie aanvulling en verdieping op deze documentaire en een zeer goede introductie tot China en de Chinezen.

Een zeer geslaagd boek voor wie meer over de Chinese samenleving te weten wil komen
In verschillende reportages en portretten beschrijft Eefje Rammeloo waardoor het dagelijks leven van de Chinezen wordt gedomineerd. In persoonlijke portretten wordt een mooi beeld geschetst van Chinezen van verschillende leeftijden. Vaak betreft het hier Chinezen in de steeds groter wordende middenklasse maar ook arme en rijke Chinezen krijgen aandacht. Deze portretten worden afgewisseld met verschillende reportages waarin onderwerpen als de economie, milieuvervuiling (en de bestrijding ervan), de rol van de communistische partij, de problemen van minderheden, het ouderschap en de creativiteit van de Chinezen aan bod komen. Eefje Rammeloo heeft een prettige en directe schrijfstijl die de leesbaarheid van Het geluk van de Chinezen zeer ten goede komt. Al met al is Het geluk van de Chinezen een zeer geslaagde introductie voor wie meer over de Chinese samenleving te weten wil komen. Eefje Rammeloo – Het geluk van de Chinezen is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

– Recensie: Theo Jordaan

EEFJE RAMMELOO – HET GELUK VAN DE CHINEZEN INFORMATIE
– Titel: Het geluk van de Chinezen
– Ondertitel: Van onze correspondent in Shanghai
– Schrijfster: Eefje Rammeloo (Nederland)
– Soort boek: reportages en reisverhalen uit China
– Uitgever: Cossee
– Verschenen: 10 april 2017
– Omvang: 224 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend)
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Flaptekst en inhoud Eefje Rammeloo – Het geluk van de Chinezen
Chinezen moeten dromen, riep de Chinese premier Xi Jinping in 2012. De ‘Chinese Droom’ moest een praktisch antwoord bieden op de identiteitscrisis waarin China verkeerde. Na jaren van onstuitbare economische groei moest het land zich opnieuw uitvinden, om de problemen het hoofd te bieden. In 2016 heeft de bevolking steeds meer te besteden. De welvarende Chinezen hebben een huis, een auto en meer dan genoeg te eten. Ze ontdekken de wereld door reisjes naar Parijs, Rome en Giethoorn, wensen schone lucht en een goede opleiding voor hun kinderen. De Communistische Partij houdt het volk aan haar kant door het welvaartsniveau steeds te laten toenemen. Kritiek ontstijgt zelden het lokale niveau. Protest wordt genegeerd, en demonstraties worden in het uiterste geval neergeslagen. In Shanghai en ver daarbuiten is het optimisme te voelen. Maar de ongelijkheid neemt toe. Stad en platteland groeien steeds verder uit elkaar. De mondaine stadsbevolking is lichtjaren verwijderd van de mijnwerkers, land- en fabrieksarbeiders. De weeffouten worden steeds zichtbaarder: de kwaliteit en bereikbaarheid van goed onderwijs, jongeren met ouderwetse denkbeelden die zich op de huwelijksmarkt presenteren, milieuvervuiling en haperende oudedagvoorzieningen. De Chinese dromen en de alledaagse realiteit die Eefje Rammeloo schetst, geven een fascinerende inkijk in het China van vandaag en een indicatie van de richting die China op dit cruciale moment inslaat.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Reisboeken 2017 Reisverhalen
Reisgidsen Informatie Overzicht