Igor Znidarsic De Blindganger Recensie

Igor Znidarsic De blindganger Recensie Nederlandse Thriller

Oscar Znidarsic De Blindganger Recensie Nederlandse Thriller
De Blindganger is de eerste thriller van de hand van de Nederlandse journalist Igor Znidarsic. Eerder verschenen er twee semi-autobiografische romans van hem, dit keer dus een thriller. En wat voor één. Geen “whodunnit” maar een “when stops it”. Een vaak gruwelijke thriller, waarbij ik zowel afkeer van en medelijden met dader én slachtoffers kreeg.

Gruwelijke moorden en een moeizaam huwelijk
Rechercheur Bianca van Dijk is belast met het oplossen van de verdwijning van Lodewijk de Graaf. De man lijkt echter van de aardbodem verdwenen, het dossier dreigt te worden gesloten. Ook lugubere moord op Otto van Schijndel biedt te weinig aanknopingspunten om tot een oplossing te komen. Door toeval wordt het lijk van Lodewijk gevonden, hij blijkt levend begraven en een zeer langzame dood te zijn gestorven. Door volhardend speurwerk en wat vrouwelijke intuïtie, komt de recherche er achter dat de moorden een mogelijk verband hebben. Er ligt een derde slachtoffer voor de hand. Bianca en haar collega Joris doen er alles aan om nog een gruwelmoord te voorkomen. Ondertussen kampt Bianca ook nog met een moeizaam en wat uitgedoofd huwelijk.

Spanning en weerzin wisselen elkaar af in De Blindganger
Ik moet Igor Znidarsic nageven, hij weet het verhaal beeldend te brengen. De afschrikwekkende moorden staan nog steeds op mijn netvlies. In De Blindganger weet je vrij snel wie de moorden gepleegd heeft. De spanning zit er vooral in of de politie de dader op tijd gaat vinden. Doordat Znidarsic je als lezer ook een kijkje geeft in de jeugd van de dader, krijg je naast een grote afkeer, ook medelijden met hem. Het zorgt er andersom voor dat je naast medelijden, ook afkeer krijgt van de slachtoffers. De weerzin wordt alleen maar groter, de spanning neemt toe. De dader is een tikkende tijdbom. De huwelijksproblemen van Bianca zorgen haast voor wat “comic relief”. Al is de vraag of dat zo is bedoeld.

De blindganger is een goed opgebouwde thriller die je in één ruk uitleest
Het is misschien niet de meest ingenieuze thriller die ik ooit gelezen heb, in de zin van op het verkeerde been gezet worden, je constant af vragend wie de dader is. Toch was het een boek dat ik (bijna) in één ruk heb uitgelezen. Het verhaal is goed opgebouwd, de flashbacks van de dader maken dat het boek staat als een huis. Je moet doorlezen om te weten of het stopt. Of dat de dader slaagt in zijn plannen. Igor Znidarsic – De blindganger is gewaardeerd met +++ (zeer goed).

Recensie van: Jolien Dalenberg

IGOR ZNIDARSIC – DE BLINDGANGER THRILLER
– Titel: De blindganger
– Schrijver: Igor Znidarsic ♂ (Nederland)
– Soort thriller: misdaadroman, Nederlandse thriller
– Uitgever: Karakter Uitgevers
– Verschenen: 1 maart 2017
– Omvang: 320 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 15,00
– Waardering: +++ (zeer goed) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Igor Znidarsic De blindganger
Op een dag verdwijnt Lodewijk de Graaf, CEO van De Graaf & De Jong Advocaten, spoorloos. Omdat er zeer sterke aanwijzingen zijn voor een misdaad, belandt de aak op het bureau van rechercheur Bianca Uithuizen van politie Oost-Nederland. Een slepend zakelijk conflict en de riante erfenis passeren als mogelijke motieven de revue, maar verdwijnen bij gebrek aan concrete aanwijzingen al snel in de prullenmand. Ondanks intensief onderzoek blijft de vermissing een raadsel. Bianca ziet zich genoodzaakt het dossier bij gebrek aan aanknopingspunten te sluiten. Net als ze de zaak begint te vergeten, wordt in een bos op de Veluwe vastgoedhandelaar Onno van Schijndel gevonden. Hij is levend gespietst aan een paal waarop hij tergend langzaam een onmenselijke dood is gestorven. Bianca en haar collega Joris van der Zand doen er alles aan om het raadsel tot op de bodem uit te zoeken, maar ook deze zaak lijkt onoplosbaar totdat tijdens de sloop van een oude boerderij onder vloer in een soort grafkelder het bijna vergane lijk van Lodewijk de Graaf wordt aangetroffen. Hij blijk enkele maanden daarvoor levend te zijn begraven.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Thrillers Maart 2017
Nieuwe Thrillers 2017 Overzicht