Parham Rahimzadeh – Arab

Parham Rahimzadeh Arab recensie en informatie over de inhoud van de eerste roman van de Iraans-Nederlandse schrijver. Op 1 april 2021 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus de debuutroman van schrijver Parham Rahimzadeh.

Parham Rahimzadeh Arab recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Arab. Het boek is geschreven door Parham Rahimzadeh. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de debuutroman van de Iraans-Nederlandse schrijver Parham Rahimzadeh.

Zwart, rauw, meedogenloos, zijn de eerste woorden die  mij te binnen schieten wanneer ik dit indrukwekkende debuut dichtsla. Bassam, een jongen die op veel te jonge leeftijd aan zijn lot wordt overgelaten. Geboren in Iran, een vader die ingenieur is maar het hier in Nederland het niet verder schopt dan schoonmaker en een moeder, de centrale figuur in Bassams leven, die sterft wanneer Bassam  elf jaar is. Hij is slim, deze Bassam, doet het goed op de basisschool en krijgt een VWO advies. Arab is zijn nickname, zo wordt hij genoemd door zijn vrienden. Hij woont, zoals zoveel allochtone gezinnen in een achterstandswijk. In zijn geval is dit Schiedam.  In een multi-culti wijk wonen zij met z’n allen met de daarbij behorende problematiek. Dan sterft zijn moeder. Zij is al eerder in Iran opgenomen in een ziekenhuis enn zij sterft.

Een week later, wanneer Bassam met z’n vader naar Iran vliegt, voor een bezoek aan haar horen zij op het vliegveld dat moeder dood is. Bassam is razend kwaad en razend verdrietig. Later die week vliegt hij in z’n eentje naar huis. Een jongetje van elf jaar! Zijn vader blijft achter om nog van alles te regelen. Hooguit een paar weken denkt Bassam, maar dat gaat langer duren. Intussen zijn zijn broer en zus wel bij hem, maar oh zo vaak is hij alleen. Gelukkig is hij kind aan huis bij zijn vriend Mo en Gi en hun moeder en neemt deze jongen het besluit voor zijn vader te gaan zorgen, vooral financieel.

Arab is een zeer boeiende en ernstig noodzakelijke debuutroman

Hij belandt  bijna vanzelfsprekend in de drugshandel. Eerst hasj, maar dit verandert al snel in het echte werk, want vakken vullen bij AH, ja dat levert niet genoeg op. Daarnaast  doet hij gewoon zijn VWO, en haalt elke keer genoeg punten om over te gaan. Ach, die jongen heeft zoveel zorgen aan zijn hoofd,  zoveel verdriet over de dood van zijn moeder en de belofte aan haar dat hij zijn school afmaakt, zoveel verantwoordelijkheid voor de financiële toestand van zijn vader, verliefd op Ayla, een Turks meisje. Ja, dat kan natuurlijk niet, ook dat leidt tot de nodige problemen. Dan nog de drugshandel, waar hij samen met zijn vrienden steeds verder in verstrengeld raakt. Het grote geld blijft aantrekkelijk.

Met Bassam meelopend, meelevend, en als lezer om de haverklap je hart vasthoudend, krijg je een inkijk in de hardvochtige en onverbiddelijke wetmatigheden van deze wereld. Hoe zijn omgeving dit weet, ervan profiteert en toch steeds weer wegkijkt. En wie zorgt er nu eens echt voor hem? En wat is ervoor nodig om uit die criminele wereld te stappen? Welk wonder, of welke grote ramp moet er gebeuren voor Bassam ervan overtuigd raakt dat hij zover is om zijn dromen na te jagen en zich aan te melden voor een universitaire studie of voor een opleiding tot filmmaker?

Parham Rahimzadeh Arab Recensie

Parham Rahimzadeh schreef een overrompelend debuut met Arab. Gedeeltelijk autobiografisch en daarmee ook meteen legitiem om tal van maatschappelijke  problemen aan de kaak te stellen. Zoals; omgang hier in Nederland met het opleidingsniveau van vluchtelingen, het slepen en verplaatsen door het COA van deze mensen, het huisvesten van hen in achterstandswijken, een cumulatie van problemen in zulke wijken, de almaar voortdurende discriminatie van deze groepen.

Pappen en nathouden en niet naar omkijken totdat de hel losbreekt

Het absoluut gebrek aan interesse voor deze mensen binnen de samenleving, voor bewoners van de zgn. “Vogelaarwijken” daarbij inbegrepen de “authentieke” bewoners. Pappen en nathouden en niet naar omkijken totdat de hel losbreekt, of zoals ik net las in de krant, deze wijken interessant worden voor het zogenaamde “mengingsideaal” en er gesloopt en gerenoveerd gaat worden. Ten koste van alle  groepen bewoners. Opvallend volgens de schrijver van dit artikel worden nooit de betere wijken hiervoor aangewezen. Arab is zeer boeiende en ernstig noodzakelijke debuutroman dis is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Mieke Koster

Arab

  • Schrijver: Parham Rahimzadeh (Iran, Nederland)
  • Soort roman: sociale roman, debuutroman
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 1 april 2021
  • Omvang: 264 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Bestellen: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van de eerste roman van Parham Rahimzadeh

Bassam. De jongen om wie je op straat met een boog heen loopt. Een gestolen fiets ruilt hij voor een blok hasj en daarmee begint zijn weg die hem zal leiden naar de troon van de discotheek. Hij voorziet jou van medicinaal genot wanneer het je uitkomt, en jij wil hem terugsturen naar zijn ‘eigen land’ als je hem niet meer wilt tolereren.

Maar Bassam heeft dromen, terwijl hij met zijn bende van ellende in twee werelden leeft: in een sombere achterbuurt van Schiedam en tegelijk permanent in liefdevolle aan zijn overleden moeder.

Arab is het rauwe, ontroerende debuut van Parham Rahimzadeh, over een vwo-leerling die in drugs handelt om voor zijn depressieve vader te kunnen zorgen. Mat Arab kruip je in de psyche van een jongen die omringt is door criminaliteit, maar eruit wil komen als een volwassen mens. Bassam is een Nederlander en een Arabische Iraniër die maar één ding wil: de vrijheid om zijn eigen, goede keuzes te kunnen maken, zelfs, en misschien zelfs juist, als zijn omgeving het daar niet mee eens is.

Bijpassende boeken en informatie