Pauline Terreehorst – Het geheim van de Gucci-koffer

Pauline Terreehorst Het geheim van de Gucci-koffer recensie en informatie van dit boek over hoe de adel uit Midden-Europa verdween. Op 13 november 2020 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus dit boek van Pauline Terreehorst.

Pauline Terreehorst Het geheim van de Gucci-koffer recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Het geheim van de Gucci-koffer, Hoe de adel uit Midden-Europa verdween. Het boek is geschreven door Pauline Terreehorst. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit geschiedenisboek van Pauline Terreehorst.

Pauline Terreehorst Het geheim van de Gucci-koffer Recensie

Het geheim van de Gucci-koffer

Hoe de adel uit Midden-Europa verdween

  • Schrijfster: Pauline Terreehorst (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 13 november 2020
  • Omvang: 264 pagina’s
  • Uitgave: Paperback

Recensies en waardering

  • “Het geheim van de Gucci-koffer is een fascinerend verslag van haar leven én een kroniek van Midden-Europa.” (∗∗∗∗. de Volkskrant)

Aandacht voor Het geheim van de Gucci-koffer bij radioprogramma OVT

Op zondag 27 december 2020 besteedt het VPRO radioprogramma OVT uitgebreid aandacht aan het boek van Pauline Terreehorst.

Pauline Terreehorst te gast bij tv-programma Tijd voor Max

Op vrijdag 27 november 2020 is Pauline Terreehorst te gast in het tv-programma Tijd voor Max om over haar boek over de verdwenen adel van Midden-Europa te vertellen

Flaptekst van het boek van Pauline Terreehorst

Bij Sotheby’s biedt Pauline Terreehorst in 2004 op een vintage Gucci-koffer. Er blijken jurken, bontkragen en kanten voiles in te zitten. Maar ook albums met ansichtkaarten, van een moeder en een dochter die tussen 1900 en 1940 in een kasteel onder Salzburg woonden. Die moeder was een bijzondere vrouw. Margarethe Szapáry, geboren Henckel von Donnersmarck, leefde tijdens de gruwelijkste jaren van de twintigste eeuw. Ze gebruikte haar Silezische familiefortuin om in de Lungau, het Oostenrijkse landsdeel waar ze woonde, het leven te verbeteren van de arme mensen om haar heen, voor wie ze een school bouwt, de aanleg van telefoonleidingen betaalt en de teruggekeerde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog aan een boerderij helpt. En ze bouwt er een mooi kasteel dat ze inricht alsof het een museum is. Door de Eerste Wereldoorlog raakt ook zij het grootste deel van haar fortuin kwijt. Erger is dat ze een jaloerse buurjongen heeft. Zijn naam is Hermann Göring. Het geheim van de Gucci-koffer opent een poort naar een wereld die verdwenen is, naar steden die nu in andere landen liggen en hun naam verloren. Naar adellijke families die in Midden-Europa op grote landgoederen woonden, waar de vondst van kolen en ijzer tot fortuinen leidde. En naar mensen die van monarchist moesten veranderen in Duitser óf Europeaan.

Pauline Terreehorst (1952) was onder meer directeur van het Amsterdam Fashion Institute, het Centraal Museum Utrecht en filmtheater Natlab in Eindhoven. Ze werd bekend door haar modeartikelen en columns over film en fotografie in de Volkskrant. Voor de overheid en het bedrijfsleven werkte ze mee aan toekomstscenario’s voor wonen en werken.

Bijpassende boeken en informatie