Peter-Paul de Baar – Theo Thijssen biografie

Peter-Paul de Baar Theo Thijssen biografie. Op 10 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot de biografie van schrijver, schoolmeester en socialist Theo Thijssen. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek. Daarnaast is er aandacht voor de boekbesprekingen en recensie van de Theo Thijssen biografie, geschreven door Peter-Paul de Baar.

Peter-Paul de Baar Theo Thijssen biografie

Theo Thijssen is geboren op 16 juni 1879 in Amsterdam. Als zoon van een schoenmaker groeide hij op in het Amsterdamse middenstandsmilieu aan het einde van negentiende eeuw. Met behulp van een rijksbeurs kon hij naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers in Haarlem. Nadat hij zijn opleiding had afgemaakt was hij van 1898 tot 1921 onderwijzer op verschillende lagere scholen in Amsterdam.

Naast schoolmeester werd hij schrijver zowel van boeken over het onderwijs als romans en verhalen. Zijn bekendste romans die nu nog steeds gelezen worden verschenen tussen 1923 en 1926. Zonder twijfel is Kees de jongen dat in 1923 werd uitgegeven zijn meest geliefde boek, gevolgd door de roman Schoolland dat in 1925 verscheen en De gelukkige klas dat een jaar later in de boekhandel lag.

Hij overlijdt op 23 december 1943 in Amsterdam aan de gevolgen van een hersenbloeding en werd 64 jaar oud. In de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw is ter nagedachte van de schrijver het Theo Thijssen Museum in Amsterdam opgericht.

Peter-Paul de Baar Theo Thijssen biografie

Theo Thijssen (1879-1943)

Schrijver, schoolmeester, socialist

  • Auteur: Peter-Paul de Baar (Nederland)
  • Soort boek: biografie
  • Uitgever: Van Oorschot
  • Verschijnt: 10 november 2023
  • Omvang: 544 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 39,50
  • Boek bestellen bij: Boekenwereld / Bol / Libris

Flaptekst van de biografie van Theo Thijssen

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923). Dat nu honderdjarige boek is ‘eeuwig mooi’ – net als het haar van Kees’ vriendinnetje Rosa Overbeek.

Maar Thijssen was zo veel méér. Hij schreef ook klassiekers als SchoollandDe gelukkige klasHet taaie ongerief en (zijn eigen favoriet) Het grijze kind. En in zijn eigen ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. ‘Slechts’ 23 jaar stond hij zelf voor de klas, maar daarna diende hij het onderwijs als bestuurder van de onderwijzersvakbond en socialistisch politicus.

De meeste van zijn romans schreef hij als vervolgverhalen in onderwijsbladen. Hij wilde dingen uitleggen: een beeld geven van de ‘kinderziel’, de universele angst ‘er niet bij te horen’, de ongelijke kans op ontplooiing, het belang van professionele autonomie van de leerkracht en de waarde van de schoolklas als gemeenschap.

Die thema’s weerspiegelden ook zijn eigen levensgeschiedenis: van vroeg vaderloze schoenmakerszoon in de Amsterdamse Jordaan tot Tweede Kamerlid – met alle onzekerheden die zo’n sprong voorwaarts met zich meebrengt.

Deze uitgebreide biografie geeft niet alleen een beeld van Thijssen als mens en literator maar laat ook zien hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn.

Bijpassende boeken en informatie