Peter Van Dyck – Watskeburt Lage Landen ∗∗∗∗∗

Peter Van Dyck Watskeburt Lage Landen Recensie en informatie van dit boek over de Nederlandstalige muziek. Op 23 augustus 2019 verscheen bij Uitgeverij Lannoo dit muziekboek van Peter Van Dyck.

Peter Van Dyck Watskeburt Lage Landen Recensie en Informatie

Hoe rijk de de Nederlandstalige muziek is, realiseer je pas goed als je het kloeke muziekboek van Peter Van Dyck doorbladert en willekeurig een hoofdstuk leest. In vrijwel elk decennium van de sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er zowel door Vlaamse als door Nederlandse componisten en tekstschrijvers mooie en bijzondere liedjes gemaakt. Deze rijkdom heeft Peter Van Dyck in dit kloeke boek ondergebracht. Uit elke periode en in elk muziekgenre waarin Nederlandstalige muziek op de plaat is gezet, heeft hij de hoogtepunten verzameld.

Niet alleen bevat Watskeburt, Lage Landen? een opsomming van alle liedjes die om verschillende redenen het beluisteren waard zijn, bovendien geeft Peter Van Dyck in veel gevallen een toelichting op de onstaansgeschiedenis ervan. Daarnaast gaat hij in op wat de zangers, zangeressen of bandjes die het lied ten gehore brengen bijzonder maakt. Ook leuk zijn de anekdotes en gesprekken met de artiesten waarmee hij dit unieke muziekboek tot een prachtige ontdekkingstocht maakt.

Peter Van Dyck Watskeburt Lage Landen Recensie

Voor de Nederlandse lezer zal het vaak een eerste kennismaking zijn tot een groot gedeelte van de Vlaamse Nederlandse muziek. En uiteraard geldt zal de Vlaamse lezer verrast worden door de Nederlandse muziek.

Prachtig en boeiend muziekboek dat de rijkdom van de Nederlandtalige muziek ontsluit

Peter Van Dyck heeft zelf zijn boek “Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied” meegegeven. Maar eigenlijk doet hij zichzelf hiermee bijna tekort. Een canon geeft vaak alleen een beperkt aantal hoogtepunten, terwijl van Van Dyck erin is geslaagd om een veel volledige beeld te schetsen van de Nederlandse muziek. Van het levenslied en de smatlap tot de Nederpop, het Nederlandse chanson tot een met de Nederlandse en Vlaamse hiphop, alles komt ruimtschoots aan bod. Achterin elk hoofdstuk heeft Van Dyck bovendien een mooie luisterlijst opgenomen. Zeker daartussen zijn prachtige pareltjes te vinden waarvan velen van ons het bestaan niet zullen hebben geweten. Een prachtig muziekboek dat de rijkdom van de Nederlandtalige muziek blootlegt. Watskeburt, Lage Landen? is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Watskeburt, Lage Landen?

Een eigenzinnige canon van het Nederlandstalige lied

  • Schrijver: Peter Van Dyck (België)
  • Soort boek: muziekboek
  • Uitgever: Lannoo
  • Verschenen: 23 augustus 2019
  • Omvang: 500 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)


Bijpassende Boeken en Informatie