Peter van Ingen – Jaap van Zweden biografie

Peter van Ingen Jaap van Zweden biografie Dat is Jaap! recensie en informatie over de inhoud van het boek. Op 24 oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij Ambo | Anthos de biografie van de Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden, geschreven door Peter van Ingen.

Peter van Ingen Jaap van Zweden biografie informatie en recensie

Jaap van Zweden werd op 12 december 1960 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd raakte hij verknocht aan de viool en studeerde bij een aantal grote violisten. In 1977 resulteerde dit in het winnen van het gerenommeerde Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Daarna zette hij zijn studie voort aan Juilliard School in New York.

In 1979 werd hij benoemd tot concertmeester van het Concertgebouworkest en was hiermee de jongste muzikant ooit die deze eer ten deel viel. Hij zou concertmeester blijven tot 1995. Hij was een beetje uitgekeken op zijn rol als violist, verliet het Concertgebouworkest en ging zich toeleggen op het dirigentschap. Van 1996 tot 2000 kreeg hij zijn eerste aanstelling als chef-dirigent bij het Orkest van het Oosten in Enschede. Hierna groeide Jaap van Zweden langzamerhand uit tot een van de meest gevraagde en gerespecteerde dirigenten ter wereld en leidde hij een groot aantal beroemde orkesten. Zo was hij chef-dirigent van de Hong Kong Philharmonic en  New York Philharmonic.

De schrijver van het boek, Peter van Ingen, is geboren op 19 september 1950 in Amsterdam. Hij is vooral bekend geworden als presentator, programmamaker en eindredacteur bij de VPRO en vooral doordat hij de eerste presentator was van het tv-programma Zomergasten. Peter van Ingen was van 1986 tot zijn pensioen in 2017 werkzaam bij de VPRO.

Peter van Ingen Dat is Jaap

Dat is Jaap!

Het buitengewone levensverhaal van topdirigent Jaap van Zweden

  • Schrijver: Peter van Ingen (Nederland)
  • Soort boek: biografie, muziekboek
  • Uitgever: Ambo | Anthos
  • Verschijnt: 24 oktober 2023
  • Omvang: 272 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 24,99 / € 12,99
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van het boek over dirigent Jaap van Zweden

Topviolist en sterdirigent Jaap van Zweden (Amsterdam-West, 1960) voetbalt in zijn jeugd met z’n vriendjes op straat én speelt elke dag urenlang viool in de woonkamer thuis. Als hij in 1977 op zestienjarige leeftijd het prestigieuze Nationale Vioolconcours Oskar Back wint, gaat een droom in vervulling: met het prijzengeld kan hij studeren aan de roemruchte Juilliard School in New York.

Drie jaar later wordt hij benoemd als concertmeester van het Concertgebouworkest, een van de beste orkesten ter wereld. Op het hoogtepunt van zijn carrière als violist, in 1987, besluit hij, aangespoord door Leonard Bernstein, zelf te gaan dirigeren. Het brengt hem via Den Haag, Dallas en Hongkong uiteindelijk bij het chef-dirigentschap van The New York Philharmonic, ooit geleid door diezelfde Bernstein.

Peter van Ingen schrijft over de jeugd van Jaap van Zweden, over diens vader, die álles uit zijn getalenteerde zoon wilde halen, over de sterke band tussen Jaap, zijn vrouw Aaltje en hun kinderen, van wie er een autisme heeft. Daarnaast voert hij de lezer, aan de hand van enkele van Van Zwedens favoriete muziekstukken, mee in de techniek en de psychologie van het dirigeren. Dat is Jaap! is de wordingsgeschiedenis van een van de grootste musici van onze tijd.

Peter van Ingen (1950) is journalist en televisiepresentator. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit en presenteerde onder meer de televisieprogramma’s Zomergasten (1988-1995) en Buitenhof (1995-2012).

Bijpassende boeken en informatie