Picasso, Magisch keramist

Picasso Magisch keramist boek van Lennart Booij en Isabel Heijne in samenwerking met Royal Delft Museum. Op 9 oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het boek over de keramiek van Pablo Picasso.

Picasso Magisch keramist boek

Pablo Picasso is geboren op 25 oktober 1881 in de Spaanse stad Málaga. Hij overleed op 8 april 1973, op een leeftijd van 91 jaar in het plaatsje Mougin in het zuiden van Frankrijk.

Hij behoort zonder twijfel tot de meest vooraanstaande beeldend kunstenaars van de twintigste eeuw. Natuurlijk is het het meest bekend door zijn schilderijen en tekeningen. Maar daarnaast was hij ook een gepassioneerd maker van keramiek. Het Royal Delft Museum in Delft toont een deel van zijn keramische werken in een tentoonstelling die opent op 8 oktober 2023 duurt tot en met 31 mei 2024.

Picasso Magisch keramist boek

Picasso

Magisch keramist

  • Auteurs: Lennart Booij, Isabel Heijne (Nederland)
  • Soort boek: kunstboek
  • Uitgever: WBOOKS, Royal Delft Museum
  • Verschijnt: 9 oktober 2023
  • Omvang: 96 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 24,95
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst boek over het keramiek van Pablo Picasso

Picasso was al vroeg vertrouwd met het werken met diverse materialen. Net als in zijn schilderijen streefde hij naar vrije individuele expressie en een nieuwe vormentaal. Hij vervormde in een handomdraai een vers gedraaid kannetje tot duifje, beschilderde een vaas als uil en transformeerde en begeesterde zo het dode object. Hij bracht de keramiek letterlijk tot leven.

Sculpturen uit Afrika en Oceanië deden hem beseffen dat de realiteit bepaald wordt door je fantasie. In 1948 vond zijn eerste expositie plaats met keramische objecten, beschilderde schalen en schotels. Zijn vrije geest verdraaide en vervormde de klassieke amforen en kruiken tot lichamen of dierfiguren. Vervolgens paste hij een beschilderingswijze toe die door cartouches en inschilderingen een complexe verschijningsvorm kregen, maar simpele toepassingen verhulden. Hij koos ervoor met een mesje insnijdingen te maken of dikke glazuren gedeeltelijk weer zichtbaar te maken door het gebruik van parafine waar het glazuur geen vat op had. Het resultaat was ronduit verbluffend. Opnieuw bewees Picasso zijn genialiteit. Hij plaveide de weg naar de ‘vrije vorm’ (freeform) in keramiek, meubelkunst en glas die ook bij de experimentele afdeling van de Porceleyne Fles in Nederland zijn weerslag had. Dit boek geeft iets weer van het magisch universum van deze grootse kunstenaar.

Pepe Karmel Kijken naar Picasso recensiePepe Karmel (Verenigde Staten) – Kijken naar Picasso
kunstboek over Pablo Picasso
Uitgever: WBOOKS
Verschijnt: 22 september 2023

Bijpassende boeken