Pieter Waterdrinker – Citroenkip op zondag

Pieter Waterdrinker Citroenkip op zondag nieuw autobiografisch boek. Op 2 november 2023 verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar het nieuwe boek van Pieter Waterdrinker. Als de redactie het boek leest kun je hier onze recensie en waardering vinden. Ook besteden we aandacht aan de boekbesprekingen die elders zijn verschenen.

Pieter Waterdrinker Citroenkip op zondag

Op 17 oktober 1961 is Pieter Waterdrinker geboren in Haarlem. Zijn jeugd bracht hij grotendeels door in het familiehotel in Zandvoort. De achternaam Waterdrinker is trouwens afkomstig van zijn moeder die hij aannam. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde Russisch, Frans en Nederlands Recht. Daarna ging hij aan de slag als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 emigreerde Waterdrinker naar Rusland waar zijn vrouw vandaan komt. Sinds de start van de Oekraïne-oorlog moesten ze Rusland ontvluchten.

Vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw publiceert Pieter Waterdrinker romans en andere boeken waarvan een aantal uitgroeide tot bestsellers. Bovendien is hij een commentator die met grote regelmaat gebeurtenissen in Rusland duidt.

Pieter Waterdrinker Citroenkip op zondag

Citroenkip op zondag

  • Auteur: Pieter Waterdrinker (Nederland)
  • Soort boek: memoir
  • Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
  • Verschijnt: 2 november 2023
  • Omvang: 112 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 12,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de memoir van Pieter Waterdrinker

In het Franse huis waar ze voor het tweede jaar ‘tijdelijk’ verblijven, ver weg van hun appartement in Sint-Petersburg, komt Pieter Waterdrinker op een middag het manuscript tegen van een kookboek waaraan zijn vrouw Julia ooit was begonnen: Koken in de Tsjaikovskistraat, met onder andere recepten van haar Russische grootmoeder. Direct na de inval van Rusland in Oekraïne was Julia met het schrijven van het boek gestopt. Want wie wil er nu nog – tegen de achtergrond van de gruwelijke oorlog in Oekraïne – een kookboek lezen van een Russin?

Terwijl Waterdrinker herinneringen ophaalt aan zijn lagere school- en studietijd, probeert hij zijn vrouw tijdens tal van omzwervingen aan te sporen om toch met het kookboek door te gaan. Als baken van hoop. Opdat de oorlog snel stopt en ze weer naar Sint-Petersburg kunnen terugkeren. De vrede van de mens gaat immers ook door de maag.

Pieter Waterdrinker Van huis en haard recensiePieter Waterdrinker (Nederland) – Van huis en haard
Dagboek van een jaar op drift
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Verschijnt: 2 mei 2023

Bijpassende boeken en informatie