Recensie Borealis van Marloes Morshuis

Recensie Borealis van Marloes Morshuis

Recensie Borealis: een rete spannend boek waarbij je baalt als je leven tussendoor komt

Nou, mijn titel van Recensie Borealis van Marloes Morshuis, zegt denk ik al genoeg. Het boek van Marloes Morshuis heeft me constant op het puntje van mijn stoel gehouden. Figuurlijk dan, want ik lees graag liggend. Maar al vanaf de eerste zinnen heeft het boek me gegrepen en worden vragen opgeroepen. Borealis gaat over een kamp, waar kinderen bij elkaar zijn gebracht om er te wonen, naar school te gaan, kortom, om er voortaan te leven. Uit (bijna) elk land een kind.  Ze zijn de speciale uitverkorenen van de Trias, een trio van schimmige, onduidelijke figuren. De Crew zorgt voor de dagelijkse gang van zaken en het handhaven van de orde. De kinderen worden voorbereid op een bijzondere toekomst.

In het boek Borealis wordt de spanning tastbaar

Tijdens het lezen van het boek Borealis van Marloes Morshuis, werd de spanning steeds een beetje opgevoerd. Het boek is intelligent geschreven. Geen open deuren. Je bent net als de kinderen uit het boek een zoekende in de woestijn. Of, in dit geval, in Alaska. Waar is Borealis nu echt voor? Welke belangen moet het project dienen? Tot vlak voor het einde bleef ik het me afvragen. Wilde ik weten welke rol de hoofdpersonen écht speelden. Baalde ik als ik naar een afspraak moest en ik het boek opzij moest leggen. Borealis is een boek dat je het liefst in een keer uit wilt lezen. Dat je geboeid houdt van begin tot eind. En ook nog een boodschap in zich verpakt heeft. Over het klimaat en hoe dit verandert. Een kritische noot over de klimaat toppen en hoe de politiek de afspraken hieruit (niet) nakomt. Op zo’n manier dat ik het niet als moralistisch heb ervaren.

Tien dagen en drie uur. Zo lang was Joppe nu in Borealis. Het enige goede nieuws was dat hij niet meer bang was dat ze hem dood gingen maken. 

Zo begint het boek. De toon is gelijk gezet.

Eindoordeel Recensie Borealis van Marloes Morshuis

Dan nu mijn eindoordeel. Het  mag duidelijk zijn. Ik ben erg te spreken over dit boek. Het is spannend, vlot geschreven, goed verhaal met een mooie opbouw. Het verhaal ontvouwt zich op een mooie manier. Het grote geheel, dus wat is Borealis en waarom is het er, is interessant. Maar ook de relaties tussen de kinderen onderling en de ontwikkelingen van de kinderen zelf, maakt dit boek nog eens extra de moeite waard om te lezen. Uitgeverij Lemniscaat heeft een neus voor goede boeken met een lange houdbaarheid. Ik denk dat Borealis weer een schot in de roos is.

Recensie Borealis van Marloes MorshuisInformatie over Borealis van Marloes Morshuis en bestellen

 • Titel: Borealis
 • Auteur: Marloes Morshuis
 • Omslag: Marc Suvaal
 • Uitgeverij: Lemniscaat
 • Verschenen: 19 september 2016
 • Omvang: 268 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek
 • Prijs:  € 14,95
 • Flaptekst: Joppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot, bewaakt door de Crew en beheerst door de Trias. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets – maar de regels zijn streng en de hekken hoog. Als  de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een bijzondere toekomst. Maar zitten de kinderen daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind…. 
 • Eindoordeel: +++++ uitmuntend, must read!)
 • …Meer informatie en Bestelmogelijkheden >

Bijpassende Boeken en Informatie

 

Boekbespreking geschreven door Jolien Dalenberg (redacteur kinderboeken)