Recensie Gideon Samson Eilanddagen

Recensie Gideon Samson Eilanddagen

Recensie Gideon Samson Eilanddagen

Recensie Gideon Samson Eilanddagen. Het jeugdboek Eilanddagen gaat over Jacob, een jongen van 12 jaar, zoon van een Nederlandse moeder en een Griekse vader: Yiannis. De laatste keer dat Yiannis en Jacob elkaar zagen, is zo’n vier jaar geleden. Desondanks vindt zijn moeder het geen punt om haar zoon tijdens de vakantie naar het Griekse eiland vertrekt, waar Yiannis een restaurant heeft. Dan kan zij met haar nieuwe vriend Kees romantisch naar Thailand. De eerste dagen verveelt Jacob zich te pletter, vastbesloten om er niets van te maken. Maar dan ontmoet hij Michális (Miech) en wordt de vakantie een stuk leuker. Ze trekken dagen met elkaar op, en Miech vertelt Jacob over zijn grote liefde, Puck, een meisje uit Nederland. Het mooiste meisje dat Miech ooit gezien heeft. Ze komt ook dit jaar weer vakantie vieren op het eiland, met haar ouders. Jacob vreest, dat alles anders wordt, als Puck er is. Want Miech zal vast alle tijd met zijn vriendin willen doorbrengen. Maar niets is minder waar. Met Puck er bij wordt alles nog leuker. En spannender. De drie ontwikkelen een bijzondere vriendschap, waarbij voorbij de geijkte paden wordt gegaan.

Eilanddagen: Een kinderboek dat anders dan anders is

Het boek Eilanddagen van Gideon Samson is anders dan anders. Allereerst vanwege de stijl. Samson heeft het boek geschreven in de jij-vorm. En de jij, is Jacob. Zo wordt je dus als lezer in het boek betrokken als Jacob. Hoewel ik het boek met plezier gelezen heb, heb ik me niet één keer Jacob gevoeld. De wat ongebruikelijke stijl trekt beslist de aandacht, maar was voor mij ook wel een remmende factor. Niet alleen wat betreft de stijl is Eilanddagen anders dan de meeste boeken die ik heb gelezen. Het begint allemaal eigenlijk vrij rustig. Op het saaie af bijna. Toch is er iets waardoor ik het boek ben blijven lezen. Er komt een soort laag onder. Die meer naar boven komt als Puck er is. De vriendschap die tussen de drie ontstaat, is vormloos. Wat je niet moet verwarren met betekenisloos. Want de vriendschap gaat diep. Gideon Samson weet dit erg mooi te treffen, zonder plat te worden of ongeloofwaardig.

“Mijn wens is ik wil dat alles altijd zo blijft.” Heel vaag zie je hoe zijn hoofd in het donker van Puck naar jou beweegt en weer terug. “Ik bedoel dat wij gaan n ooit meer uit elkaar,” legt hij uit. “Nooit meer. Dat wij zijn voor altijd met zijn drieën.”

 De personages krijgen ook steeds meer karakter, meer vorm en meer lagen. Dit laatste wordt ook nog mooi geïllustreerd door de relatie van Jacob met zijn vader. Er komt meer begrip en er is plaats voor een echte band.

Yiannis knikt. “Goed,” zegt hij. “Ik snap het. Maar als dat verliefd was wel zo jij moet weten voor mij dat is allemaal oké hè.”
Jij zegt niks.
“Op die mooie Puck bijvoorbeeld,” gaat hij verder. “Of misschien wel op Michális?”
“Papá!”
“Het kan toch?”
“Nee, dat kan níet!”
“Mij dat maakt niks uit hoor.”
“Stop erover!”
“Oké oké.” Yiannis knikt weer. “Ik ben al stil.”.

Eindoordeel recensie Gideon Samson Eilanddagen

Hoewel het boek wat traag op gang komt, is het verhaal sterk genoeg om door te lezen. Gaandeweg komt de vaart er steeds meer in. Als een windhoos die naar een hoogtepunt suist, waar alles even stil is. Daarna is de harmonie verdwenen tussen de drie hoofdpersonen en schuurt het verhaal voor een paar pagina’s. Wat eigenlijk alleen maar maakt dat ik verder wilde lezen, omdat ik heel graag wilde weten hoe het af zou lopen. Ondanks dat het schrijven in de jij-vorm me persoonlijk niet zo aansprak,

Samson EillanddagenEilanddagen

 • Genre: jeugdroman, avonturenroman
 • Auteur: Gideon Samson ♂
 • Tekeningen:
 • Nationaliteit: Nederland
 • Uitgever: Leopond
 • Leeftijd: 10 – 12  jaar
 • Uitgegeven: januari 2016
 • Omvang: 216  pagina’s
 • Prijs: € 14,99
 • Oordeel redactie: ++++ (uitstekend)
 • Flaptekst: Ze kunnen je hand pakken en ze kunnen met je dansen,
  ze kunnen je op het eiland laten blijven en met je naar de sterren kijken, maar aan het eind van het liedje komt het er wel gewoon op neer dat zij verkering hebben (of hoe je dat ook noemt). En jij dus niet.
  Zo zit het toch?
 • …meer informatie en bestellen >

Gerelateerde Informatie

Recensie geschreven door Jolien Dalenberg (redacteur Kinderboeken)


Zoekwoorden: Recensie Gideon Samson Eilanddagen