Redmond O’Hanlon De groene stad Recensie Recensie

Redmond O’Hanlon De groene stad Recensie Waardering en Informatie. In september 2018 verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact een nieuw boek van de Engelse schrijver Redmond O’Hanlon De groene stad. Hij beschrijft wat hij tijdens een tweejarig verblijf in Almere heeft ontdekt. Op deze pagina kun je de Redmond O’Hanlon De groene stad recensie waardering en informatie lezen.

Redmond O'Hanlon De groene stad Recensie

Redmond O’Hanlon – De groene stad Recensie

Almere is niet een voor de hand liggende stad om te associeren met de bekende Engelse avonturier, reisboekenschrijver en natuurliefhebber Redmond O’Hanlon. Verrassend genoeg heeft hij toch drie jaar gewoond in de grootste stad van Flevoland. In de groene stad schrijft hij op aanstekelijke wijze over zijn ervanringen met de jongste stad van Nederland.

Hoe wordt een nieuwe stad ontwikkeld en gerealiseerd?

Redmond o’Hanlon is al lang gefascineerd door de Britse stedebouwkundige Ebenezer Howard (1850-1925). Hij punliceerde aan het eind van de 19e eeuw een soort van Utopisch boek Garden Cities of To-Morrow. Hij beschreef hierin een nieuwe stad waarin mensen op een veel betere en gezondere manier zouden kunnen leven. Bovendien werden een aantal van zijn ideeën gerealiseerd in Letchworth Garden City en Welwyn Garden City. O’Hanlon wilde zelf ervaren en met zijn eigen ogen zien hoe een nieuwe stad, op basis van ideeën van stedebouwkundigen gerealiseerd zou worden en koos hiervoor Almere.

Mooi, evenwichtig en onbevooroordeeld portret van Almere

Doordat Redmond O’Hanlon de tijd nam, hij woonde uiteindelijk drie jaar in Almere, had hij de mogelijkheid alle ontwikkelingen goed te volgen. Hij schetst een opvallende positief beeld van de stad in ontwikkeling. Door gesprekken aan te gaan met de pioniers van Almere, huidige bewoners en stedebouwkundigen heeft O’Hanlon een mooi en evenwichtig beeld weten te schetsen. Veel aandacht is ook ingeruimd voor de natuurontwikkeling in en rond de stad. Een onderwerp dat de Britse schrijver na aan het hart ligt. Fascinerend is bovendien ook de rijke hoeveelheid archeologische vondsten die tijdens de bouw van de nieuwe stad aan het licht kwamen.

Al met al is Redmond O’Hanlon erin geslaagd om een mooi en evenwichtig portret te schetsen van de stad Almere en omgeving. Hij laat zich nergens leiden door vooroordelen waarmee Almere vaak te kampen heeft. De foto’s die het sympathieke boek bevat zorgen voor een extra verrijking. Redmond O’Hanlon – De groene stad is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Theo Jordaan

Redmond O’Hanlon – De groene stad

  • Titel: De groene stad
  • Schrijver: Redmond O’Hanlon (Engeland)
  • Soort boek: natuurboek, reisverhalen
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: september 2018
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Theo Jordaan

Inhoud Redmond O’Hanlon – De groene stad

Van Congo naar Almere – op het oog is het een onwaarschijnlijke stap, maar wie de geest van een ontdekkingsreiziger heeft, weet overal iets interessants te vinden. Vanaf zijn balkon, met uitzicht op een continu verrassende natuur, vertelt Redmond O’Hanlon in De groene stad vol verwondering en met zijn bekende Engelse gevoel voor humor over wat hij tijdens een tweejarig verblijf in Almere heeft ontdekt. Of hij nu over mammoeten, reuzenneushoorns of holenberen schrijft, over scheepswrakken op de Zuiderzee of verbazingwekkende nieuwe architectuur, alles heeft zijn belangstelling. Hij volgt de revolutie die in en rond deze polderstad plaatsvindt: van de nieuwe natuur in de Oostvaardersplassen tot de gewaagde plannen om van Almere een groene stad te maken, een voorbeeld voor een leefbaarder wereld.

Redmond O’Hanlon Informatie

Bijpassende Boeken en Informatie