Remco Campert – Dagelijksheden Recensie ∗∗∗∗

Remco Campert Dagelijksheden recensie waardering en informatie over de inhoud van deze verhalenbundel. Op 13  juni 2019 verschijnt het nieuwe boek van Remco Campert – Dagelijksheden bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Remco Campert Dagelijksheden Recensie

Inmiddels is Remco Campert bijna 90 jaar oud. Op 28 juli 2019 zal dit het geval zijn, Alhoewel hij nog steeds vrijwel dagelijks schrijft is zijn mobiliteit in de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Zijn actieradius beperkt zich tot zijn eigen woning, straten in de omgeving en locaties die gemakkelijk met de tram bereikbaar zijn.

Remco Campert houdt het in Dagelijksheden vaak letterlijk dicht bij huis en intiem

Langzaam maar zeker kent het leven van Remco Campert zijn beperkingen. Voor het tijdschrift Elsevier heeft hij korte stukken geschreven over zijn huidge leven. In deze zeer persoonlijke verhalen mijmert Remco Camper op zijn lucide en herkenbare wijze over wat zijn leven.

Remco Campert Dagelijksheden Recensie ∗∗∗∗

Zijn dagelijkse besonges, de moeite met opstaan, de betekenis van vriendschap, supermarktbezoek, oorlogsdreiging en herinneringen aan zijn moeder, vader en opa. Remco Campert houdt het in Dagelijksheden persoonlijk en vaak letterlijk dicht bij huis. Soms treedt herhaling op in de korte verhalen. De kracht van deze herhaling is dat het juist het kleiner worden van zijn leefwereld duidelijk maakt.

Persoonlijke pareltjes van Campert te boek gesteld

Toch weet Remco Campert zijn levenslust, binnen alle beperkingen, te behouden. Wellicht heeft Remco Campert nog niet eerder zo persoonlijk geschreven. Alhoewel de melancholie regelmatige wel doorsijpelt, heeft Campert zijn bekende lichtheid en humor niet verloren. In Dagelijksheden is een aantal pareltjes opgenomen die het lezen meer dan waard zijn. Dagelijksheden is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Dagelijksheden

  • Schrijver: Remco Campert (Nederland)
  • Soort boek: autobiografische verhalen
  • Uitgever: De Bezige Bij
  • Verschenen: 13 juni 2019
  • Omvang: 144 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Inhoud Remco Campert Dagelijksheden

De dagen van Remco Campert zijn al zo lang hij leeft vol van avontuur. Terwijl hij in huis rommelt, een ommetje maakt of uit het raam tuurt, fladderen zijn gedachten als opgeschrikte vogels alle kanten uit en ontluiken zijn herinneringen. Voorbijratelende rolkoffers voeren hem naar laagovervliegende bommenwerpers. Achterkleinkinderen die hun eerste stappen zetten roepen beelden op van bergen die hij zelf al wandelend bedwong. En altijd is degene die hij liefheeft in de buurt en wordt om vier uur het bordspel met de letters gespeeld.

In Dagelijksheden zijn bijna honderd korte verhalen uit Elsevier voor het eerst bijeengebracht. Vol Camperts zachte melancholie, zijn dansende zinnen en speelse associaties, voert deze bundel de lezer mee naar de privésfeer van de dichter.

Bijpassende Boeken en Informatie