Stef Clement Biografie Anders Recensie ∗∗∗∗

Stef Clement Biografie Anders van Thomas Olsthoorn recensie en informatie over de inhoud van het wielerboek. Op 18 juni 2019 verschijnt bij Kosmos Uitgevers de biografie van de in 2018 gestopte wielrenner Stef Clement, geschreven door Thomas Olsthoorn.

Stef Clement Biografie Anders van Thomas Olsthoorn Recensie en Informatie

Het boek dat Thomas Olsthoorn zou maken over Stef Clemt moest een verslag worden van zijn laatste jaar als profwielrenner. Echter het lot besliste anders. Het wielerseizoen 2018 bleek het laatste te zijn van een kleurrijke renner met een mening en een verhaal. Blessures maakte het fietsen onmogelijk.

Dat Stef Clement geen blad voor de mond neemt als hem wat gevraagd wordt over het wielrennen, zal voor veel wielervolgers niet onbekend zijn. Hij is één van de meest uitgesproken mannen uit het wielerpeloton. En deed zelfs in zijn actieve profcarrière menigmaal van zich spreken. Deze kritische houding past hij nu ook toe, nu hij terugkijkt op zijn eigen actieve periode als wielrenner.

Niets mocht en kon hem belemmeren en het fiesten stond altijd centraal

Stef Clement was een wielrenner met een behoorlijke mate van talent, met name voor het tijdrijden. Echter hij was nooit zo goed dat hij een plek als kopman wist te verdienen. Om het niveau te behalen waarin hij een gewaardeerd wielrenner was die een plek kon krijgen in een goede ploeg moest hij zeer hard werken. Sterker nog hij leefde een behoorlijk monomaan leven waarin alles in het teken stond van het fietsen. Niets mocht en kon hem belemmeren en het fiesten stond altijd centraal.

Stef Clement Biografie Anders van Thomas Olsthoorn Recensie

Dat dit ten kosten ging van zijn privéleven nam hij als vanzelfsprekend op de koop toe. Nadat Stef Clement in 2018 noodgedwongen moest stoppen met fietsen ging hij zich des te meer realiseren dat zijn monomane levenswijze heel wat had gekost. Om te beginnen zijn relatie met de vrouw waarmee hij al behoorlijk lang samenleefde en met wie hij twee kinderen heeft. Maar ook realsieert hij zich dat hij bepaald geen prettig mens was geweest toen hij nog op een obsessieve manier op de fiets zat.

Het einde van zijn wielercarrière betekende voor Clement wel degelijk dat het zwarte gat dreigde. Door zijn kritische blik waarin hij ook zichzelf niet schroomde, had hij al snel door dat hij problemen had en dat deze zonder hulp niet snel genoegd aangepakt konden worden.

Openhartige en eerlijke biografie over het egocentrische leven van een profwielrenner

Anders is een goedgeschreven autobiografie geworden waarin Stef Clement een openhartig, eerlijk en verhelderend inzicht biedt in de vaak zeer egocentrische bijna waanzinnige wereld van het profwielrennen. Hoe deze wereld van iemand een behoorlijk onaangenaam persoon maakt en hoe je hard mee geconfronteerd wordt nadat je afgestapt. De geslaagde Stef Clement biografie Anders is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Stef Clement Anders

 • Schrijver: Thomas Olsthoorn (Nederland)
 • Soort boek: biografie, portret, wielerboek
 • Uitgever: Kosmos Uitgevers
 • Verschenen: 18 juni 2019
 • Omvang: 240 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst boek over Stef Clement Anders

In Stef Clement – Anders laat Thomas Olsthoorn zien wat deze wielrenner – niet de beste van het peloton – wel de meest bijzondere maakt. Eigenzinnig en authentiek, soms lastig voor zichzelf en zijn omgeving: dat is Stef Clement. In de moeilijke periode dat zijn carrière noodgedwongen ten einde komt, is Clement openhartig over zijn obsessieve manier van topsport bedrijven en zijn verborgen verdriet. Aan Thomas Olsthoorn vertelt hij over zijn avonturen op de fiets, de veranderingen in de wielrennerij, hervonden geluk en zijn zoektocht naar een normaal bestaan.

Stef Clement Informatie

 • Geboren op 24 september 1982
 • Geboorteplaats: Tilburg, Noord-Brabant, Nederland
 • Nationaliteit: Nederland
 • Discipline: wielrenner
 • Actief als prof-wielrenner: 2003-2018

Bijpassende Boeken en Informatie