Uwe Timm – Icarië Recensie ∗∗∗∗∗

Uwe Timm Icarië Recensie Waardering en Informatie. In oktober 2018 verschijnt de nieuwe roman van één van de beste Duitse schrijvers van dit moment Uwe Tim Icarië bij Uitgeverij Podium. Op deze pagina kun je de Uwe Timm Icarië recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman lezen.

Uwe Timm Icarië Recensie en Waardering

Uwe Timm Icarië Recensie

Uwe Timm is één van de meest vooraanstaande Duitse schrijver. Voor de meeste van zijn romans kiest hij belangrijke momenten uit de Duitse geschiedenis. Of het nu gaat om het koloniale verleden, de studentenopstand in de jaren 70 of de geschiedenis van de Curryworst, hij weet van bijna elke roman een bijzondere ervaring te maken die lezer vaak in verwarring brengt. Zo ook in zijn fascinerende nieuwe roman Icarië die zich afspeelt in het Duitsland van direct na de Tweede Wereldoorlog.

Uwe Timm maakt van elke roman een bijzondere en unieke ervaring

Michael Hansen, de jonge officier van de Psychological Warfare Division van het Amerikaanse leger in Duitsland, moet op zoek naar het archief van  dr. Alfred Ploetz (1860-1940). Hij was een Duitse wetenschapper die zich, zoals zo velen in de eerste helft van 20e eeuw, bezig hielden met de eugenetica. Hij streefde uit een soort van idealisme naar de zogenaamde raszuivere mens, de lange en krachtige ariër. Met alle consequenties van dien.

Gedurende de eerste maanden na de nederlaag van de Nazi’s, gaat Michael Hansen, zelf van Duitse afkomst op zoek. De verwoesting in Duitsland zijn alom aanwezig en de nazi’s lijken van de aardbodem verdwenen. Op indringende wijze verhaalt Uwe Timm over verminkte oorlogsveteranen, vrouwen die plunderen en de overal aanwezige verwoestingen. Het is Hansen verboden om om te gaan met de Duitsers. Maar hij gaat toch een relatie aan met Molly waarvan de man is gesneuveld tijdens de oorlog.

Haarscherpe, gelaagde en uiterst boeiende roman over Duitsland direct na WOII

In zijn dagboek vertelt Michael Hansen over zijn ervaringen. Zijn notities zijn haarscherp en zeer indringend. Zoals in vrijwel al zijn romans weet Uwe Timm een haarscherpe analyse te maken van Duitsland in al haar geledingen van goed tot kwaad. Bovendien is Uwe Timm een uitstekende stilist die een omvangrijke roman van begin tot eind boeiend weet te houden. Uwe Timm Icarië is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Uwe Timm – Icarië

  • Titel: Icarië
  • Schrijver: Uwe Timm (Duitsland)
  • Soort boek: sociale roman
  • Origineel: Ikarien (2017)
  • Nederlandse vertaling: Gerrit Bussink
  • Uitgever: Uitgeverij Podium
  • Verschenen: oktober 2018
  • Omvang: 416 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗∗ (uitmuntend) Theo Jordaan

Boek of Ebook Bestellen

Inhoud Uwe Timm – Icarië

Duitsland, april 1945. De oorlog is verloren, geallieerde troepen rukken op langs totaal verwoeste steden. De Amerikaanse officier Michael Hansen keert terug naar zijn geboorteland om in opdracht van de geheime dienst uit te zoeken welke rol de vooraanstaande rassenhygiënicus dr. Alfred Ploetz heeft gespeeld in het Derde Rijk. Hansen verricht zijn werk vanuit een geconfisqueerde villa, legt beslag op een luxe cabriolet en wordt verliefd op de jonge Duitse weduwe Molly.  Met Icarië laat Uwe Timm eens te meer zien dat hij een meesterverteller is. Op indrukwekkende wijze verweeft hij verwoesting met romantiek en feit met fictie. Al meer dan veertig jaar wilde Timm schrijven over Alfred Ploetz, die van grote invloed was op de rassenleer van de nazi’s – én de grootvader is van Timms vrouw. Daarmee is Icarië net als Timms vermaarde Mijn broer bijvoorbeeld een hoogst persoonlijk werk, dat is gebaseerd op een indrukwekkende hoeveelheid research.

Bijpassende Boeken en Informatie