Welke verzekeringen zijn handig voor schrijvers

Welke verzekeringen zijn handig voor schrijvers?

Ben je werkzaam als schrijver? Dan denk je misschien dat je niet veel risico’s loopt. Je werkt immers voornamelijk achter je bureau. Daarom besluit je misschien om geen zakelijke verzekeringen af te sluiten. Zonde, want dit kan je uiteindelijk duur komen te staan. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom hebben we in deze tekst een viertal verzekeringen op een rijtje gezet die handig zijn om af te sluiten als je zelfstandig schrijver bent.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Sommige schrijvers werken altijd vanuit huis, maar niet iedereen houdt hiervan. Geldt dit ook voor jou? Dan huur je misschien wel ergens een kantoor of werk je op openbare plekken. In dat geval kan het geen kwaad om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als je buiten de deur werkt, kun je namelijk schade veroorzaken aan (spullen van) een ander. De kans is groot dat je hier aansprakelijk voor wordt gesteld. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoef jij je geen zorgen te maken. Je verzekeraar vergoedt dan namelijk de schade.

Veel schrijvers staan als eenmanszaak geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Niet gek, want zij zijn de enige werknemer van hun bedrijf. Daarom denk je misschien dat je een beroep kunt doen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade die je tijdens je werk hebt veroorzaakt. Helaas dekt de particuliere verzekering dit soort schade niet. Wil jij je hier toch voor verzekeren? Dan zit er niets anders op dan een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De kans dat je als schrijver zaak- of persoonsschade aanricht is misschien niet bijzonder groot, maar je kunt wel andere vormen van schade aanrichten. Zo kun je bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden voor inbreuk op iemands privacy, schending van auteursrecht, smaad en laster. Omdat zo’n claim je veel geld kan kosten, is het verstandig je voor dergelijke schade te verzekeren. Een standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt hiervoor geen uitkomst, maar je kunt deze verzekering uitbreiden met een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je als schrijver ook verzekerd voor (financiële) schade door een beroepsfout.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als schrijver moet er heel wat gebeuren wil je arbeidsongeschikt raken. Breek je beide benen? Dan ben je mogelijk alsnog in staat om je werk uit te voeren, want je werkt vooral met je handen. Het wordt een ander verhaal als je een arm of vinger breekt. In dat geval kun jij je werk niet meer (volledig) uitvoeren, waardoor er geen geld binnenkomt. Overweeg jezelf daarom te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Je bent dan verzekerd van een uitkering als je door bijvoorbeeld ziekte, een ongeluk, burn-out of zwangerschap niet meer kunt werken. Een verzekeraar keert je maandelijks geld uit op basis van het verzekerde bedrag dat je gekozen hebt en de mate van arbeidsongeschiktheid.

4. Rechtsbijstandverzekering

Heb je nog geld tegoed van een uitgever, maar weigert deze te betalen? Dan leidt dit ongetwijfeld tot de nodige frustraties. Als het om een groot bedrag gaat, besluit je misschien om juridische stappen te ondernemen. Het nadeel hiervan is alleen dat hier hoge kosten aan verbonden zijn. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor deze kosten, sluit je een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten met bijvoorbeeld klanten, leveranciers, opdrachtgevers, medewerkers of de overheid. Met deskundige, juridische hulp vergroot je bovendien de kans dat een conflict in jouw voordeel beslist wordt.

Bijpassende informatie en tips

Afbeelding bovenzijde: A. Burden (Unsplash)