Wouter van Oorschot – Dylan en wij zonder Amerika

Wouter van Oorschot Dylan en wij zonder Amerika recensie en informatie over de inhoud van het boek over Nobelprijswinnaar en singer songwriter Bob Dylan. Op 27 februari 2024 verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek over Bob Dylan, geschreven door Wouter van Oorschot. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de schrijver en over de uitgave.

Wouter van Oorschot Dylan en wij zonder Amerika recensie

We besteden ook aandacht aan de boekbesprekingen en recensie van Dylan en wij zonder Amerika, het boek van Wouter van Oorschot, zodra deze in de media verschijnen.

  • “Het boek gaat over Van Oorschots persoonlijke omgang met Dylan en de betekenis die zijn muziek voor hem heeft, wat vooral lezenswaardig is voor Dylan-kenners en generatiegenoten van Van Oorschot. Maar het boek is ook te lezen als een cursus Dylan voor beginners. Van Oorschot vertelt hoe je naar Dylan moet luisteren, wat zijn teksten betekenen.” (Trouw, ∗∗∗∗)

Wouter van Oorschot informatie en boeken

Wouter van Oorschot werd in 1952 geboren in Amsterdam, boven de uitgeverij van zijn ouders. Hij werkte vanaf 1977 bij Uitgeverij Van Oorschot en nam na de dood van zijn vader Geert van Oorschot in 1987 de leiding ervan over. In 2015 verkocht hij de uitgeverij, omdat hij niet in het harnas wilde sterven.

In 2004 publiceerde hij de vertelling Verkleed als mens, met als hoofdthema het rampzalig verlopen gezinsleven na de zelfmoord van zijn oudere broer in 1963. Kort na het overlijden, hoorde Wouter van Oorschot, als jochie van twaalf, Bob Dylan voor het eerst en nam hem aan als plastic broer. Dylan en wij zonder Amerika is de persoonlijk weerslag van al zijn ervaringen rondom de Amerikaanse singer songwriter.

Wouter van Oorschot Dylan en wij zonder Amerika

Dylan en wij zonder Amerika

  • Auteur: Wouter van Oorschot (Nederland)
  • Soort boek: portret, muziekboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 27 februari 2024
  • Omvang: 280 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,50
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het boek van Wouter van Oorschot over Bob Dylan

Dylan en wij zonder Amerika is geschreven voor mensen die onvermijdelijk van de Amerikaanse dichter-popster gehoord hebben, maar zich nooit in zijn werk hebben verdiept en nu toch wel eens willen weten ‘wat dat toch is met die Dylan’.

Wouter van Oorschot, die omstreeks 1990 al pleitte voor toekenning aan Bob Dylan van de Nobelprijs voor Literatuur, die hem in 2016 ten slotte ook werd uitgereikt, maakte er een even persoonlijk als meeslepend verhaal van, waarbij hij zijn held niet spaart en uitgesproken meningen niet schuwt. Onder meer de muziekindustrie tijdens de jaren 1950, tegen de achtergrond waarvan Dylan zelf opgroeide, krijgt er met een oordeel als ‘vrouwonvriendelijke smurrie’ ongenadig van langs. Kern van zijn betoog: Dylans werk is niet per se Amerikaans, hij heeft zich losgezongen van zijn geboorteland.

Intussen: wie over Bob Dylan publiceert, begeeft zich in een web van kenners die allemaal denken dat zij de wereldberoemde liedjeszanger beter begrijpen dan wie dan ook. Daar lag Dylan zelf nooit wakker van. Al in 2011 moedigde hij iedereen aan om zijn eigen boek over hem neer te krabbelen: ‘You never know, somebody might have a great book in them.’ Met Dylan en wij zonder Amerika voegt Van Oorschot nu zijn ‘gekrabbel’ aan die boekenrij toe, en vertelt daarin hoe terecht die Nobelprijs voor de ‘song and dance man’ is. Dat zijn boek door kenners zal worden verscheurd omdat zij het nu eenmaal beter weten, geeft niet, vindt hij: ‘We doen het hier gewoon met elkaar’.

Bijpassende boeken