Anna van Suchtelen Versailles aan de Schelde Recensie ★★★

Anna van Suchtelen Versailles aan de Schelde Recensie ★★★

Anna van Suchtelen Versailles aan de Schelde Recensie
Anna van Suchtelen schrijft dit persoonlijke verhaal aan de hand van herinneringen en voorwerpen van direct betrokkenen, maar ook van veel archiefmateriaal die aanwezig is over deze interessante familie. Gelukkig begint het boek met een eenvoudige stamboom, dat meteen laat zien hoe de relaties van de hoofdpersonen zijn. De herinneringen worden door de echtgenoten Frederika, Jaan en Guusje verteld. De schrijver is de kleindochter van Guusje. Het is niet alleen de geschiedenis van Ellewoutsdijk, maar ook van Sliedrecht, Den Haag en Beverwijk. Zorgvliet is namelijk een zomerhuis!

De familiekroniek Versailles aan de Schelde leest als een trein
Frederika is in Ellewoutsdijk in Zeeland geboren als achterkleindochter van dominee Plümers, een emigrant uit Duitsland. Hij woonde in het huis Prümers. Boerderij Zorgvliet is het witte huis waar haar ouders hebben gewoond toen ze net getrouwd waren. Het is dan al het voornaamste huis in Ellewoutsdijk. Aan de overkant ligt het voormalige kasteelterrein. Fredrika’s vader is de eigenaar van dat terrein en daarmee de ambachtsheer. De functie van ambachtsheer is te vergelijken met die van burgemeester. Ze verhuist na haar bruiloft naar Sliedrecht met Jan Cristiaan van Hattum die met zijn vader werkt aan ‘baggerwerken, zinkweken en oeververdedigingen’. J.C. koopt met zijn schoonvader veel land en van hem de titel ambachtsheer. Frederika neemt de zorg op zich van armen, zieken en hulpbehoevenden en kraamvrouwen. Als notaris Prümers overlijdt, kan het grote verbouwen van Zorgvliet beginnen. Ze hebben veel geld verdiend aan het Panamakanaal. Ze willen een echt sprookjespaleis. Drie vleugels rond een binnenplaats met centrale verwarming voor de schilderijencollectie en een echte toneelzaal met draaiend toneel. Aan de overkant van de weg komt de overtuin. Op de plaats van een middeleeuws kasteel een echte folly. In die overtuin besluit Anna van Suchtelen haar familiegeschiedenis uit te zoeken.

Het boek volgt de technische vooruitgang en vertelt veel persoonlijks
Jaan trouwt met haar volle neef Tinus, de oudste zoon van J.C en Frederika. Zij verhuizen naar Beverwijk en later Den Haag. Maar Zorgvliet is ook hun zomerverblijf. Er zijn grote ontvangsten en feesten. Er is nu elektrisch licht in de toneelzaal. Tinus en zijn vader kopen steeds meer land. Er is veel origineel materiaal omdat Jaan een fototoestel heeft. Het boek volgt de technische vooruitgang en vertelt veel persoonlijks (soms iets te veel verzonnen door de schrijver). In de kranten staan veel ronkende verslagen van giften aan musea en de kerk van Ellewoutsdijk. Bij geboorten en huwelijken wordt met veel dankbaarheid een doopvonten, delen van het avondmaalservies en goederen aan ‘nooddruftigen’ geschonken. Er worden ook vele reizen gemaakt en daarvan komen ansichtkaarten in albums.

Na de begrafenis van J.C komen alle nabestaanden bij elkaar op het dorp. Hij heeft een testament nagelaten van veertig pagina’s. Tinus zorgt dat alle nakomelingen tijd kunnen doorbrengen op Zorgvliet. Sommige families houden van jagen en anderen gruwen daarvan. Cor de zoon van Tobias fotografeert veel en dit is een van de grote bronnen van dit boek. Tinus overlijdt tijdens een buitenlandse reis en Freek zit nog in zijn schoolexamens. Hij gaat na die zomer naar Delft om daar net als zijn vader te studeren. Niet alle nakomelingen nemen hun toekomst zo serieus. Twee jaar na het overlijden van Tinus trouwt Freek met Guusje. Hier zijn de meest persoonlijke verhalen, die direct zijn verteld aan de schrijver.

Wat betekent het om geworteld te zijn op een bepaalde plek?
Maar hoe raakt Zorgvliet dan zo vervallen? De familie is groot en niemand neemt de verantwoordelijkheid om het huis te onderhouden. Grote investeringen worden niet meer gedaan. En dan komt de Tweede Wereldoorlog. De uitkijktoren moet weg. ‘Ellewoutsdijk is leeg, de mensen zijn weg, de huizen kapot.’ ‘Freek bezoekt Ellewoutsdijk zodra dat mogelijk is. Cor gaat mee, om een fotoreportage te maken voor het thuisfront. Eenmaal ter plekke zijn ze lamgeslagen bij de aanblik van de ruïne.’ ‘Hoe gaan ze hiervan verslag doen?’ De Tweede Wereldoorlog hakt er op meerdere manieren flink in bij de familie. De schrijfster is bij de bewoners van het Plümershuis op bezoek en ziet de relikwieën van Zorgvliet. Spullen die Jaan heeft uitgedeeld aan de bevolking. Wat betekent het om geworteld te zijn op een bepaalde plek? Genius Loci, de geest van de plek noemt de schrijver dit. Anna van Suchtelen Versailles aan de Schelde is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).

Recensie: Lia Sluijs

ANNA VAN SUCHTELEN – VERSAILLES AAN DE SCHELDE
– Titel: Versailles aan de Schelde
– Schrijfster: Anna van Suchtelen (Nederland)
– Soort boek: familiekroniek, geschiedenisboek
– Uitgever: Cossee
– Verschenen: 1 november 2017
– Omvang: 256 pagina’s (met afbeeldingen)
– Uitgave: Gebonden Boek
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★ (zeer goed) (Lia Sluijs)
…Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie
Boekrecensie Januari 2018
Nieuwe Boeken 2018
Nieuwe Boeken November 2017