Alice Tarbuck – Een betovering in de natuur

Alice Tarbuck Een betovering in de natuur recensie en informatie gids voor de moderne heks. Op 14 oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij Orlando de Nederlandse vertaling van A Spell in the Wild, geschreven door de Schotse schrijfster en wetenschapper Alice Tarbuck.

Alice Tarbuck Een betovering in de natuur recensie van Monique van der Hoeven

Een betovering in de natuur – een jaar (en zes eeuwen) magie werd geschreven door Alice Tarbuck. Alice is wetenschapper aan de universiteit van Dundee in Schotland. Ze deed onderzoek naar hekserij en geeft cursussen voor hedendaagse heksen.

“Een jaar leven met de natuur, inclusief spreken, bezweringen en rituelen”  lees ik op de achterflap van het boek. En dat is precies waar het boek over gaat. Ik duik er met nieuwsgierigheid in.

Het klinkt magisch – en dat blijkt het ook te zijn. Een boek over heksen – de moderne heks dan, wel te verstaan. De heks die feministisch en onafhankelijk is, met grote zelfverantwoordelijkheid, zelfleiderschap en met liefde voor Moeder Aarde. Alice Tarbuck is er zo een – en ze beschrijft in dit boek, hoe het er uit kan zien om een hedendaagse heks te zijn. Ze neemt ons een heel jaar mee in de magie ervan.

Ze geeft meteen in het begin van het boek een van de mooiste beschrijvingen van “hekserij” die ik ooit hoorde: “Hekserij begint als ons lichaam aan de rand van onze zintuigelijke en linguïstische mogelijkheden belandt, en het leven toch doorgaat”.

Na een kort uitleg over magie en moderne hekserij volgen hoofdstukken die ieder een maand van het jaar beschrijven. Het begint met “Wildplukken” in september en eindigt met “September, opnieuw…”. In elk hoofdstuk geeft Alice Tarbuck ook rituelen die je zelf kunt doen, om meer in verbinding te komen met de natuur en haar magie in je eigen leven.

Alice Tarbuck heeft een heel fijne en persoonlijke schrijfstijl – ze heeft me echt aan de hand mee genomen door een jaar magie heen. Het boek is daarnaast doorspekt van boeiende historische achtergronden – hierdoor ontstaat een prachtige balans. De eigen ervaring, niet als vervanging van “het wetenschappelijke”, maar hand in hand daarmee.

Een boek met de mooie les om te leren “zijn met wat is” en dáár de magie van te gaan zien. Een ontroerend boek, wat herinnert aan één-heid, één-zijn van alles. Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Alice Tarbuck Een betovering in de natuur recensie en informatie

Een betovering in de natuur

Een jaar (en zes eeuwen) magie

 • Schrijfster: Alice Tarbuck (Schotland)
 • Soort boek: boek over heksen
 • Origineel: A Spell in the Wild (2020)
 • Nederlandse vertaling: Jacqueline Smit
 • Uitgever: Orlando
 • Verschijnt: 14 oktober 2023
 • Omvang: 336 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Prijs: € 24,99 / € 9,99
 • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het boek voor de moderne heks van Alice Tarbuck

We kennen heksen als voetnoten in de geschiedenis – van middeleeuwse heksen die op de brandstapel belandden tot de opleving van hekserij in de jaren zeventig. Maar langzaam treden ze uit de schaduwen van het verleden. Heksen zijn terug. Ze zijn feministisch, onafhankelijk, geïnteresseerd in selfcare en in zorgen voor de aarde.

In Een betovering in de natuur beschrijft Alice Tarbuck wat het betekent om een hedendaagse heks te zijn. Waar ‘heks’ voorheen een gevaarlijke – en vaak dodelijke – beschuldiging was, gebruiken mensen de term nu vol trots om zichzelf te definiëren. Terwijl de wereld om ons heen steeds complexer wordt en we geconfronteerd worden met een ecologische, maatschappelijke en wereldwijde gezondheidscrisis, beleeft hekserij een heropleving. Magie is terug!

Alice Tarbuck beschrijft wat zij ‘intersectionele en toegankelijke’ hekserij noemt – de magie die je ook kunt vinden in een verwilderd stukje berm in de stad; of je nu man of vrouw bent; door de natuur kunt zwerven of je huis niet uit kunt. Maand na maand leidt Alice Tarbuck je door alledaagse magie voor buitengewone tijden.

Bijpassende boeken en informatie