Auke Hulst Zoeklicht op het gazon Recensie ∗∗∗∗

Auke Hulst Zoeklicht op het gazon recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman. Op 28 november 2018 verschijnt bij Uitgeverij Ambo | Anthos de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Auke Hulst Zoeklicht op het gazon.

Auke Hulst Zoeklicht op het gazon Recensie

Auke Hulst Zoeklicht op het gazon Recensie

Geen enkele Amerikaanse president heeft zich waarschijnlijk ooit zo miskend en onbegrepen gevoeld als Richard Nixon. Van 20 januari 1969 tot 9 augustus 1974 was hij president van de Verenigde Staten. Zijn presidentschap werd dramatisch afgesloten met het gedwongen vertrekt als gevolg van het Watergate schandaal. In zijn nieuwe roman Zoeklicht op het gazon portretteert Auke Hulst zeer overuigend Richard Nixon  op drie van de belangrijkste momenten tijdens zijn politieke leven.

Miskend en onbegrepen

Nixon was waarschijnlijke de meest pessimistische president die Amerika gekend heeft. Vanaf zijn jongste jeugd tot en met zijn presiendentschap voelde hij zich miskend, onbegrepen en ronduit boos. In 1970 wordt Nixon gevolgd tijdens een slapeloze nacht. Hij voelt zich opgesloten in het Witte Huis. Samen met zijn trouwe gediende, de Cubaanse vluchteling Manolo, ontvlucht hij het Witte Huis om het Capitool te bezoeken. Een confrontatie met de ant-Vietnam demonstranten kan hier dan niet ontkomen.

Een verbitterde man

Het grootste deel van de roman vertelt het verhaal van de dag van de presidentsverkiezingen van 1960. Republikein Richard Nixon ging de strijd aan met John F. Kennedy die hij zou verliezen na televisiedebat waar jij slecht uitkwam. Op de dag van de verkiezingen maakt Nixon er samen met een aantal getrouwen een rit naar Mexico. Ze doortkruisen het gebied waarin Nixon is opgegroeid. Nixon mijmert over zijn jeugd, zijn relatie met zijn vrouw Pat, zijn overleden broers, zijn moeder en vader. Zijn verbittering en vinden hierin de oorsprong.

Het laatste deel van Zoeklicht op het gazon focust zich op de uren die vooraf gaan aan de toespraak op 9 augustus 1974 waarin Richard Nixon zijn aftreden zal aankondigen. Wrang genoeg en misschien wel tekenend voor de persoon Richard Nixon wordt deze toespraak vaak gezien als een hoogtepunt in zijn politieke carrière.

Nixon’s ambivalentie op overtuigende wijze verwoord

Auke Hulst slaagt er om in de huid van Nixon te kruipen. Als lezer krijg je tegelijkertijd begrip, soms zelfs sympathie, als afkeer van de persoon. Zijn worsteling met zijn eigen demonen, zijn latent aanwezige anti-semitisme en tegelijkertijd zijn soms zeer liberale gedachten weet Auke Hulst op zeer overtuigende wijze in deze roman te verwoorden. De roman is spannend, terwijl de uitkomst geen verrassing is. Bovendien is Auke Hulst ook in deze roman weer een uitstekende stilist. Auke Hulst Zoeklicht op het gazon is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Auke Hulst – Zoeklicht op het gazon

Bijpassende Boeken en Informatie