Bernhard Schlink Olga Recensie

Bernhard Schlink Olga Recensie. In mei 2018 verschijnt bij Uitgeverij Cossee de nieuwe roman van Bernhard Schlink Olga in Nederlandse vertaling. De roman kwam bij verschijning in Duitsland direct terecht op de eerste plaats van de bestellerlijsten. 

Bernhard Schlink Olga Recensie

Bernhard Schlink Olga Recensie

De roman Olga is geschreven door de Duitse schrijver Bernhard Schlink. Schlink schreef meerdere boeken, waarvan vooral de roman De voorlezer veel lof kreeg. Olga bestaat uit drie delen. Het verhaal van het weesmeisje Olga, dat omstreeks 1900 in het oosten van het Duitse Rijk opgroeit, wordt verteld door een verteller. Pas in deel twee van het boek maken we kennis met hem. Deel één vertelt het verhaal van de jonge Olga, een bijzonder meisje, dat opgevoed wordt door haar buurvrouw, tot het moment dat ze naar haar oma in Pommeren moet verhuizen. Haar oma wil haar eigenlijk een Duitse naam geven, maar Olga weigert naar een andere naam te luisteren. Ze ontmoet er Herbert, een bijzondere jongen, zoon van rijke ouders. Olga en Herbert worden na lang om elkaar heen dansen verliefd, maar Herbert’s ouders vinden haar absoluut geen geschikte partij. Ook Herbert’s zus Viktoria vindt Olga alles behalve passend gezelschap. Olga wordt lerares en Herbert gaat reizen, de wereld verkennen. Ze blijven elkaar van tijd tot tijd zien en hun liefde blijft bestaan. Uiteindelijk vertrekt Herbert voor een grote expeditie naar de Noordoostpassage. Olga blijft Herbert poste-restante brieven schrijven, ook al is hij na twee jaar nog niet van de expeditie teruggekeerd.

Een prettige roman om te lezen maar niet echt meeslepend

Olga zorgt voor een jongetje, Eik, die woont bij haar collega Sanne. Eik is Olga’s levensvreugde, tot hij zich uiteindelijk aanmeldt voor de SS en Olga diep teleurgesteld en verbitterd achterlaat. Ze wordt ziek en houdt daar een blijvende doofheid aan over. Ze moet vluchten als in februari 2045 de oorlog het kleine dorpje waar ze is gaan wonen bereikt. En dan komt de omslag in het verhaal: Olga gaat werken als naaister en komt bij en gezin terecht, waarvan de jongste zoon Ferdinand heet. Ferdinand blijkt de verteller van het verhaal. Tussen Ferdinand en Olga ontstaat een bijzondere en hechte band, die ook blijft voortbestaan als Olga niet meer voor het gezin werkt als naaister. Ze maken samen lange wandelingen en ze vertelt hem over haar leven. Als Olga op een merkwaardige manier bij een aanslag om het leven komt, lijkt het einde van het verhaal in zicht. Maar als Ferdinand bericht krijgt van Adelheid Volkmann, komt er plotseling van alles overhet leven van Olga en Herbert aan het licht.

De brieven in deel drie voelen als mosterd na de maaltijd

Schlink schreef in sneltreinvaart het verhaal van het leven van Olga, een verhaal met hiaten, die pas later worden ingevuld: zo is Olga nog een meisje en een jonge vrouw en dan, bijna plotseling, is zij een joude juf in het huis van Ferdinand’s ouders. De band tussen Ferdinand en de veel oudere Olga is bijzonder – ze kunnen samen, mede door Olga’s doofheid, bijzonder goed zwijgen. Ik vond het derde deel nogal los staan van de eerste twee delen. In deel drie krijgen we de brieven te lezen, zie Ferdinand min of meer bij toeval na Olga’s dood in zijn bezit krijgt. Het voelt een beetje als “mosterd na de maaltijd” om op die manier te lezen hoe het leven van Olga eigenlijk in elkaar zat. Al met al een prettig boek om te lezen, met een sympathieke hoofdpersoon en verteller, al vond ik het verhaal niet echt meeslepend. Bernhard Schlink – Olga is gewaardeerd met ★★★★ (goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Bernhard Schlink – Olga

 • Titel: Olga
 • Schrijver: Bernhard Schlink (Duitsland)
 • Soort boek: historische roman, sociale roman
 • Origineel: Olga (2018)
 • Nederlandse vertaling: Marcel Misset
 • Uitgever: Cossee
 • Verschenen: mei 2018
 • Omvang: 320 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek / Dwarsligger / Ebook
 • Prijs: € 22,99 / € 18,99 / € 9,99
 • Waardering★★★★ (goed) Monique van der Hoeven

Inhoud Bernhard Schlink – Olga

Een dorpje rond 1900 in het oosten van het Duitse rijk. Olga is een weeskind. Herbert de zoon van de plaatselijke landheer. Ze vallen voor elkaar, maar het eeuwenoude lied van het klassenverschil speelt hen parten. Olga is volgens Herberts ouders geen partij voor hun zoon. Maar de twee verliefden weten elkaar altijd weer te vinden, ook als Olga als onderwijzeres naar een klein stadje verhuist en Herbert zijn romantische ideeën over Rusland, Afrika en Amerika volgt en op reis gaat. Hij droomt van koloniale macht en wil net als Amundsen de poolgebieden veroveren. Maar Olga heeft haar twijfels, hij is geen doorzetter en geen gewiekste planner. De expeditie start veel te laat in het jaar en Olga hoort niets meer van haar lief. Omdat ze met hem verbonden wil blijven, schrijft ze hem “Post Restante, Tromsø, Noorwegen’, Iedere week een brief. In een beeldend tableau schetst de verteller in Olga het portret van een vrouw die moet meemaken hoe niet alleen haar geliefde, maar een heel volk zicht op de realiteit verliest. Doof geworden door het oorlogslawaai en gevlucht voor de Russen, begint Olga in een klein Duits stadje een nieuw leven. Uit de oude uniformen naait zij nieuwe kleren, en zo leert de jonge verteller Ferdinand haar kennen. Hij is gefascineerd door deze raadzelachtige vrouw met haar rechlijninge opvattingen. Wat zij te vertellen heeft, is anders dan alles wat hij tot nu toe over het leven meende te weten. Na Olga’s overlijden gaat hij op zoek  naar haar liefdesbrieven in Noorwegen, vindt ze bij een antiquaar en betaalt er veel te veel voor. Maar de inhoud van de brieven is nog fascinerender dan alles wat zij hem heeft verteld.

Bernhard Schlink Olga Dwarsligger

Bijpassende Boeken en Informatie