Boek over Tjerk Vermaning De zaak Vermaning

Boek over Tjerk Vermaning De zaak Vermaning recensie waardering en informatie. In juli 2018 is bij Uitgeverij WBOOKS in samenwerking met het Drents Museum het boek over amateurarcheoloog Tjerk Vermaning De zaak Vermaning verschenen.

Boek over Tjerk Vermaning De zaak Vermaning Recensie

Boek over Tjerk Vermaning De zaak Vermaning Recensie

Tjerk Vermaning was een amateurarcheoloog die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel opzien baarde. Zijn vondsten in Drenthe zorgden voor veel ophef omdat ze de bewoningsgeschiedenis van de provincie met zo’n dertig- tot vijftigduizen jaar zou vervroegen. Vermaming zocht actief de media op en kreeg veel aandacht. Sterker nog er ontstond een ware hype rond zijn vondsten.

De affaire Vermaning krijg nationale bekendheid

Alhoewel er bij enkele experts van begin af aan twijfel was over de echtheid van de vondsten, kreeg Vermaning in het begin een jaarlijkse financiële vergoeding voor zijn werk. Bovendien kocht het Drents Museum een deel van zijn collectie. In 1975 werd er een rechtszaak tegen hem aangespannen omdat de eigenaren zeer gerede twijfel hadden om aan de echtheid te twijfelen. De rechtszaak kreeg veel media-aandacht. Vermaning was daardoor ineens een nationale bekendheid.

Gevangenisstraf voor een verbitterde man

Voor en tegenstanders gingen heftig met elkaar in discussie over het waarheidsgehalte van de vondsten. Toch werd langzaam maar zeker duidelijk dat de vondsten niet echt waren. Na een aantal rechtszaken werd Tjerk Vermaning in 1977 schuldig bevonden aan oplichting en kreeg een maand gevangenisstraf opgelegd. Het jaar erop werd hij in hoger beroep vrijgesproken omdat er volgens de rechter niet kon worden bewezen dat Vermaming te kwader trouw handelde. Na de rechstzaken raak Vermaning verbitterd. Of hij te goeder trouw of te kwader trouw handelde is nooit onomstotelijk vast komen te staan.

Mooi en rijk geillustreerde biografie van een omstreden amateurarcheoloog

Ook nam Tjerk Veraming de meeste geheimen mee in zijn graf toen hij op 11 oktober 1987 overleed. In 2004 is definitef vastgesteld dat de vondsten vals waren en niet uit de tijd stamden die beweerd zoals Vermaning veronderstelde. Bovendien is in 2006 wel een echte neanderthaler-nederlzetting gevonden in Drenthe. Het boek over Tjerk Vermaning De zaak Vermaning schetst op een zeer mooie wijze de geschiedenis van de man en de affaires om hem heen. Zoals altijd is het boek door Uitgeverij WBOOKS zeer verzorgd en prachtig uitgegeven. Het rijk geillustreerde boek over Tjerk Vermaning De zaak vermaning  is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

De zaak Vermaning

Over een markant amareurarcheoloog in Drenthe

  • Titel: De zaak Vermaning 
  • Schrijvers: Wijnand van der Sanden, Anja Schuring (Nederland)
  • Soort boek: biografie, monografie
  • Uitgever: WBOOKS / Drents Museum
  • Verschenen: juli 2018
  • Omvang: 160 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek (groot formaat)
  • Tags: archeologie. Drenthe, Jaren 70, prehistorie, Tjerk Vermaning
  • Waardering★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie

Bennie Roeters Tjerk Recensie Roman over Tjerk VermaningBennie Roeters – Tjerk
Biografische schelmenroman
Recensie: Theo Jordaan
Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Goed geschreven spannende biografische schelmenroman over het fenomeen Tjerk Vermaning