Culinaire Romans en Verhalen Romans over Eten en Drinken

Culinaire Romans en Verhalen Romans over Eten en Drinken

Culinaire Romans en Verhalen Romans over Eten en Drinken. Eten, drinken en culinaire geneugten zijn een onderwerp van menige roman en verhaal. Zelfs zeer bekende schrijvers en schrijfsters hebben romans en verhalen geschreven waarin culinaire thema’s een belangrijke rol spelen of zelfs centraal staan in het boek. Op deze pagina vind je een selectie en overzicht van de bijzondere, opvallende en de beste culinaire romans en verhalen. Voor zover beschikbaar zijn ook de Nederlandse vertalingen opgenomen. Is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar dan is het boek in ieder geval wel in het Duits of Engels verschenen. De culinaire romans en verhalen over eten en drinken zijn alfabetisch ingedeeld op naam van de schrijver of schrijfster van het boek.

Culinaire Romans en Verhalen over Eten en Drinken

Uwe Timm - Die Entdeckung der CurrywurstDe ontdekking van de Curryworst

  • Soort boek: novelle
  • Schrijver: Uwe Timm (Duitsland)
  • Origineel: Die Entdeckung der Currywurst (1993)
  • Taal: Duits
  • Nederlandse vertaling: Gerrit Bussink
  • Uitgever: Podium
  • Inhoud boek: De verteller van dit verhaal bezoekt in een bejaardentehuis een vrouw, Hij meent zich uit zijn jeugd te herinneren dat zij de curryworst ontdekte. Lena Brücker, inmiddels over de tachtig en slechtziend, vertelt hem vervolgens een verhaal dat alledaags klinkt, maar steeds ongewoner wordt.
  • Oordeel redactie: +++++ (zeer goed)
  • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Wat wij aten. Culinaire notities uit Catalonië 

  • Genre: culinaire verhalen
  • Schrijver: Josep Pla (Spanje, Catalonië)
  • Origineel: El que hem menjat (1972)
  • Taal: Catalaans
  • Nederlandse vertaling: Adri Boon
  • Illustraties: Yvette van Boven
  • Uitgever: Menken Kasander & Wigman Uitgevers
  • Omvang: 501 pagina’s
  • Uitgave:  Gebonden Boek
  • Inhoud boek: Josep Pla (1897-1981) is bij uitstek de chroniqueur van Catalonië. In een oeuvre dat meer dan dertigduizend bladzijden omvat doet hij met een scherp oog en een onmiskenbaar eigen stem verslag van alles wat hij op zijn lange levenspad tegenkomt. Tot op de dag van vandaag geldt hij als een van de meest geliefde Catalaanse auteurs. In ‘Wat wij aten’ kijkt Josep Pla op zijn oude dag terug op wat er zoal op zijn bord heeft gelegen. Waar komen al die producten vandaan, wat is de geschiedenis ervan, hoe verdienen de mensen hun brood ermee? Simpele maar wezenlijke vragen. Aan de hand van het verhaal over de keuken die hem heeft gevoed maakt de lezer kennis met een land, een volk, een tijdperk, een manier van leven. Josep Pla beschouwt de dingen die ter tafel komen met humor, eruditie en boerennuchterheid. Het is deze mengeling die zijn stijl zo uniek maakt. Ferran Adrià (El Bulli), afkomstig uit dezelfde streek als Pla: ‘Pla gebruikte het voedsel voor zijn ideeën en overpeinzingen over het leven, en dat is juist zo interessant.’
  • Oordeel redactie: +++++ (zeer goed)
  • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Petra Possel De troost van eten Columns over eten en drinkenDe troost van eten

Over kippensoep, sterrenrestaurants en de poes van Johannes

  • Genre: columns over eten en drinken, culinaire verhalen
  • Schrijfster: Petra Possel (Nederland)
  • Uitgeverij: Podium
  • Verschenen: 2015
  • Omvang: 125 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Prijs: € 12,50 / € 9,99
  • Inhoud boek: Het eerste wat Petra Possel deed toen ze op kamers ging, was volkorenbrood halen bij de warme bakker. En beenham, roomboter en rode wijn. Ze rekende voorgoed af met Blue Band, boterhamworst en limonadesiroop. In deze bundel schrijft ze met veel smaak over het eten bij haar oma, haar bestaan als culinair recensent en haar ergernissen zoals quinoa-hipsters, dieetgoeroes en kookclubmannen. De troost van eten is een genot voor iedereen die van lekker eten houdt, en bovenal van het leven zelf.
  • Oordeel redactie: +++++ (zeer goed)
  • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Simon Wroe - Chop ChopChop Chop

  • Genre: humoristische culinaire roman
  • Schrijver: Simon Wroe (Engeland)
  • Origineel: Chop Chop (2014)
    Taal: Engels
  • Nederlandse vertaling: Ton Heuvelmans
  • Uitgeverij: De Arbeiderspers
  • Omvang: 311 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Inhoud boek: Heerlijke roman over een helse keuken. Door geldnood gedreven neemt Monocle, een gesjeesde student, dienst als keukenhulp bij restaurant The Swan in Camden. Zijn hoge verwachtingen en zachte handen worden al snel vermorzeld onder het sadistische regime van chef-kok Bob. Na veel afzien lijkt Monocle door zijn louche collega’s geaccepteerd te worden. Maar achter de gevel van het restaurant gaat een duister geheim schuil.
  • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

 

Share