Dan Jones & Marina Amaral – Vrouwen in kleur

Dan Jones & Marina Amaral Vrouwen in kleur recensie en informatie over de inhoud van het boek met kleurenfoto’s van vrouwen tussen 1850 en 1960. Op 19 mei 2023 verschijnt bij uitgeverij Omniboek de Nederlandse vertaling van het historische fotoboek A Woman’s World.

Dan Jones & Marina Amaral Vrouwen in kleur recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van het fotoboek Vrouwen in kleur, 1850-1960. Het boek is geschreven door Dan Jones en Marina Amaral. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud dit fotoboek met kleurenfoto’s van vrouwen in de periode 1850 tot 1960.

Recensie van Monique van der Hoeven

Vrouwen in kleur is een werkelijk prachtig en indrukwekkend boek over invloedrijke personen uit de geschiedenis waar je vermoedelijk niet eerder iets over leerde op school of tijdens je studie – omdat ze nou eenmaal vrouw waren.

Het boek opent met een bekende quote van Virginia Woolf: “Het grootste deel van de geschiedenis was anoniem een vrouw”.

Prachtig dat Marina Amaral (kunstenaar) en Dan Jones (historicus) besloten daar verandering in te brengen. Zij constateerden bij eerder boeken die ze schreven en van foto’s voorzagen dat het ongelofelijk moeilijk bleek om een gelijkwaardig aandeel van mannen en vrouwen in zo’n boek op te nemen, iets waar ze wel naar streefden. In hun zoektocht in de geschiedenis voelden ze zich omringd door “mannen met borstelige baarden”, waardoor het leek alsof de geschiedenis “nou eenmaal zo is”. Ze besloten zichzelf uit te dagen met een derde boek: verboden voor mannen.

Ze zijn daar heel mooi in geslaagd. Vrouwen in kleur is een 448 tellend werk geworden met 200 portretten van vrouwen die van invloed waren in de periode tussen 1850 en 1960. Van elk van deze vrouwen staat een foto – die door Amaral is ingekleurd – en een korte biografie.

Het boek dient als voorbeeld van hoe wij “onze geschiedenis” kunnen framen. Het is onderverdeeld in 11 categorieën met steeds een korte inleiding, zoals Vrouwen aan het sporten, Vrouwen op het podium, Vrouwen op de werkvloer en Vrouwen in witte jassen. Er zijn bekende vrouwen in opgenomen, zoals bijvoorbeeld Eleanor Roosevelt, Virginia Woolf en Mae West, maar ook minder bekende, zoals de Hopi-pottenbakker Nampeyo en tatoeagekunstenares Maud Wagner.

Een prachtig mooi boek, wat echt een kleine inhaalslag is als het gaat over geschiedschrijving. Een mooi voorbeeld van  hoe wij onze geschiedenis een completere en eerlijkere stem kunnen geven.

De ingekleurde foto’s zijn een heel mooie aanvulling. Door de kleuren komen de oorspronkelijke zwart-wit foto’s helemaal tot leven. Ze brengen daarmee de vrouwen tot leven en heet verleden dichterbij. Een enorme aanrader om te lezen en voor in je boekenkast! Gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).


Dan Jones & Marina Amaral Vrouwen in kleur recensie

Vrouwen in kleur

1850-1960

  • Auteurs: Dan Jones, Marina Amaral (Engeland, Brazilië)
  • Soort boek: fotoboek, geschiedenisboek
  • Origineel: A Woman’s World (2022)
  • Uitgever: Omniboek
  • Verschijnt: 19 mei 2023
  • Omvang: 448 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 39,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het fotoboek Vrouwen in kleur 1850-1960

Voor Vrouwen in kleur selecteerden historicus Dan Jones en kunstenares Marina Amaral 200 opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis. Hun oorspronkelijke zwart-witfoto’s, gemaakt tussen 1850 en 1960, zijn door Amaral ingekleurd. Daarmee brengt zij al deze vrouwen dichterbij. Alle foto’s zijn door Dan Jones voorzien van korte biografieën.

Het fotoboek toont vrouwen in allerlei facetten van het leven: op straat, op school, achter het stuur, aan de macht, in de wildernis, op het podium, tijdens de oorlog, op de winkelvloer, aan het sporten, als kunstenares en in witte jassen. Het boek bevat foto’s van over de hele wereld, inclusief Nederland en België.

Het prachtige beeldmateriaal in Vrouwen in kleur is een ode aan de vrouw.

Dan Jones (1981) is een Britse historicus, journalist, tv-presentator en schrijver. Hij schreef meer dan zeven boeken, waaronder ‘De Tempeliers’, ‘De kruisvaarders’ en ‘Vorsten van Albion’. Samen met Marina Amaral maakte hij de fotoboeken De tijd in kleur en Wereld in vlammen.

Marina Amaral (1994) is een Braziliaanse kunstenares, die op een historisch verantwoorde manier zwart-witfoto’s pixel voor pixel inkleurt. Als autodidact doet ze uitvoerig onderzoek naar de werkelijke kleuren van toen en voegt ze een nieuw perspectief toe aan historische foto’s. Ze is onder andere bekend van het project Faces of Auschwitz.

Bijpassende boeken en informatie