David Koepp – Koelcel

David Koepp Koelcel recensie en informatie over de inhoud van deze Amerikaanse thriller. Op 4 september 2019 verscheen bij Uitgeverij HarperCollins de Nederlandse vertaling van Cool Storage, de thriller van David Koepp.

David Koepp Koelcel Recensie en Informatie

Koelcel is het thrillerdebuut van David Koepp. Echter is hier zeker geen sprake van een onervaren schrijver. Koepp heeft al een grote staat van dienst als scenarioschrijver van vooral actiefilms. Hij is de scenarioschrijver van bekende films als  Jurassic Park (1993), The Lost World: Jurassic Park (1997), Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) en Mission: Impossible (1996). Bovendien heeft hij ook een aantal films als regisseur op zijn naam staan.

Hoe een schimmel levensgevaarlijk wordt voor de mensheid

Van de thriller Koelcel zou je daarom meer mogen verwachten dan van een ander debuut. Maar maakt David Koepp deze verwachting waar? Het antwoord luidt: gedeeltelijk. Het verhaal en de plot vertonen een behoorlijke mate van inventiviteit. Echter de karakters in de thriller komen niet helemaal uit de verf.

David Koepp Koelcel Recensie

In de jaren 80 van de vorige eeuw stort in een extreem dunbevolkt en onherbergzaam deel van Australië een deel van een ruimtecapsule neer. Aan boord bevindt zich een schimmel die gemuteerd blijkt te zijn en zich op razendsnelle wijze kan aanpassen aan de omstandigheden. Sterker nog iedereen die ermee in aanraking komt, gaat een gewisse dood tegemoet. Dit gebeurt dan ook met de bevolking in de nederzetting nabij de plek waar de capsule terecht is gekomen. Roberto Diaz van anti-bioterrorismeteam probeert in opdracht van het Pentagon samen collega’s op uit om de schimmel onschadelijk te maken.

Dit lukt. Echter om aanvallen in de toekomst wordt een klein deeltje van de schimmel bewaard en diep onder de grond op een schijnbaar veilige plek opgeslagen. Het gebeuren raakt min of meer vergeten. Dertig jaar later is het complex ook in gebruik als opslag van goederen van gewone burgers. Twee bewakers van het complex raken gealarmeerd door een constant piepend alarmsignaal. Ze gaan op onderzoek uit en mede door de veranderde klimatologische omstandigheden blijkt de schimmel weer actief en dodelijker dan ooit.

Spannende actiethriller die bijna letterlijk onder de huid van de lezer kruipt

Roberto Diaz is inmiddels met pensioen. Echter de twee bewakers weten hem te bereiken en gezamenlijk moeten ze aan de slag om de alles vernietigende schimmel te bestrijden. Alhoewel David Koepp er in slaagt om de lezer een zeer onaangenaam gevoel te geven en het thriller soms bijna  letterlijk onder de huid kruipt, komt de thriller niet helemaal tot volle wasdom. De karakters hebben iets te weinig diepgang. Echter de spanning vergoedt vrij veel. Het wachten is ook op de verfilming van de thriller die wellicht dan nog meer tot leven kan komen. Koelcel is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Koelcel

  • Schrijver: David Koepp (Verenigde Staten)
  • Soort boek: actiethriller, Amerikaanse thriller
  • Origineel: Cold Storage (2019)
  • Nederlandse vertaling: Tasio Ferrand
  • Uitgever: HarperCollins
  • Verschenen: 4 september 2019
  • Omvang: 303 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van de thriller van David Koepp

Roberto Diaz, eliteagent van het antibioterrorismeteam van het Pentagon, wordt op pad gestuurd om in Kiwirrkurra, een gehucht in de Australische outback, een mogelijke biochemische aanval te onderzoeken. Hij vindt iets wat nog veel verontrustender is: een extreem muterende schimmel, in staat om de wereld te verwoesten. Hij weet het gevaar te bezweren en slaat een monster van het materiaal op in een koelcel, in de diepste krochten van een militair opslagcomplex in de VS.

Ruim dertig jaar later horen twee beveiligingsagenten tijdens een nachtdienst in een Self Storage-complex een aanhoudende piep die ze niet kunnen negeren. Achter een alarmpaneel vinden ze de bron: er is een storing in een kelder. Ze gaan op onderzoek uit, maar weten niet dat ze zo de schimmel na decennialang woekeren een uitweg bieden…

Diaz is de enige die de dreiging kan stoppen. Hij haast zich naar de andere kant van het land om de beveiligers – een ex-gevangene en een alleenstaande moeder – te helpen. Het onwaarschijnlijke gelegenheidstrio heeft één angstaanjagende nacht de tijd om het huiveringwekkende organisme te isoleren. Is het genoeg om de mensheid te redden?

Bijpassende Boeken en Informatie