Edzard Mik – Mea culpa Recensie ∗∗∗

Edzard Mik Mea culpa recensie waardering en informatie over de inhoud van het boek. Op 8 januari 2019 verscheen bij Uitgeverij Querido de nieuwe roman van Edzard Mik Mea culpa.

Edzard Mik Mea culpa Recensie

Edzard Mik is een Nederlandse schrijver die bijna geruisloos een behoorlijk oeuvre aan het opbouwen is en een stevige postie in de Nederlandse literatuur aan het verkrijgen is. Met Mea culpa is hij toe aan zijn tiende roman. In Mea Culpa vertelt Edzard Mik het verhaal van Marten Landman. Hij is als zoon van een officier van justitie in Maastricht van goede komaf. In zijn jeugd is hij bevriend met Erol die de zoon is van een Turkse gastarbeider. Als hij samen met zijn vriendin Sybil en Erol, Mehmet de broer van Erol ophaalt bij een sportschool raken ze betrokken bij een vechtpartij met een Turkse familie. Nazim die deel uitmaakt van deze familie raakt bij de vechtpartij gehandicapt. Het blijkt een gebeurtenis die bij Marten onuitwisbare sporen nalaat.

Edzard Mik Mea culpa Recensie

Hoe een traumatische vechtpartij in de jeugd de uitwisbare sporen heeft veroorzaakt

Marten is later onderzoeksjournalist geworden. Terwijl Nazim een succesvolle advocatenpraktijk heeft opgebowd waarin hij zaken doet die niet altijd het daglicht kunnen verdragen. Hij is inmiddels getrouwd met Sybil de ex van Marten. Op een dag verdwijnt de dochter van Sybil en Nazim spoorloos. Samen met Sybil die relatieproblemen heeft met Nazim, gaat Marten op zoek naar de dochter in Maastricht. De speurtocht naar de vermiste dochter in Maastricht rakelt bij Marten tegelijkertijd de herinneringen op aan de vechtpartij in zijn jeugd en de traumatische gevolgen ervan.

Edzard Mik spoort de lezer overtuigend aan na te denken over de rol van de feiten in de herinnering

Des te meer Marten nadenkt over en geconfronteerd wordt met zijn eigen herinneringen, des meer slaat de twijfel toe. Is alles wel gegaan zoals hij het zich dacht te herinneren? Wie heeft het letsel bij het slachtoffer toegebracht? Was hij zelf wel zo onschuldig? In hoeverre heeft het feit dat zijn vader officier van justitie was tijdens het gebeuren een rol gespeeld bij het verklaren van zijn onschuld? Kortom Edzard Mik spoort de lezer aan het denken over waarheid en fictie, over de wijze waarop een verhaal verteld kan worden op zodanige manier dat het als waarheid wordt aangenomen.

Mea culpa is een boeiend relaas over traumaitische gebeurtenis in het verleden, waarin krachtenvelden aan het werk zijn geweest die de waarheid, op zijn minst, diffuus heeft gemaakt. Mea culpa is een vakkundige roman, geschreven door een ervaren schrijver die een stakke regie over het verhaal en de plot voert. Wellicht zelfs een beetje te strak. Desalnietemin Mea culpa het lezen zeker waard. Edzard Mik Mea culpa is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Edzard Mik – Mea culpa

  • Titel: Mea culpa
  • Schrijver: Edzard Mik (Nederland)
  • Soort boek: psychologische roman, sociale roman
  • Uitgever: Querido
  • Verschenen: 8 januari 2019
  • Omvang: 200 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Tags: Maastricht
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Theo Jordaan

Mea Culpa Uitgaves

Inhoud Edzard Mik Mea culpa

Waarvoor zijn we verantwoordelijk in ons leven? En wat betekent het ergens verantwoordelijkheid voor te nemen?

In zijn jeugd is de zoon van de officier van justitie, Marten Landman, bevriend met de Turkse arbeiderszoon Erol. Hij raakt betrokken bij een vechtpartij tussen twee Turkse families, waardoor een jongen invalide wordt. Als Marten in gezelschap van Sybil, zijn eerste liefde en inmiddels echtgenote van Erol, met een speciale missie terugkeert naar de stad waarin hij opgroeide, ontdekt hij hoezeer de vechtpartij zijn leven heeft getekend. Een antwoord op de vraag wat er toen gebeurde kan hij niet langer uit de weg gaan.

Bijpassende Boeken en Informatie